Τον μισθό τους, ύψους 11.000 ευρώ, θα συνεχίσουν να εισπράττουν μέχρις ότου σχηματιστεί νέα κυβέρνηση εννέα Γερμανοί κοινοβουλευτικοί υφυπουργοί, παρά το γεγονός ότι έχασαν την έδρα τους στη νέα Βουλή.

Ο αποκλεισμός των Ελεύθερων Δημοκρατών από το κοινοβούλιο μετά την εκλογική αποτυχία της 22ας Σεπτεμβρίου προκάλεσε το άνευ προηγουμένου παράδοξο για την Γερμανία στελέχη της κυβέρνησης και μέχρι πρότινος βουλευτές να εξακολουθούν να αμείβονται για θέση την οποία δεν κατέχουν πια.

Οι «κοινοβουλευτικοί υφυπουργοί» είναι βουλευτές οι οποίοι ορίζονται στα υπουργεία ως σύνδεσμοι μεταξύ της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου και αμείβονται και για τις δύο θέσεις τους. Μέχρι λοιπόν να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, όσο παραμένουν στις θέσεις τους οι αντίστοιχοι υπουργοί, οι κοινοβουλευτικοί υφυπουργοί θα λάβουν τουλάχιστον 22.000 ευρώ.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού Der Spiegel, το σύστημα που ορίζει τις αμοιβές και την σύνταξη των αιρετών είναι εξαιρετικά περίπλοκο και αδιαφανές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι απερχόμενοι υπουργοί συνεχίζουν να αμείβονται με το 100% του μισθού τους (14.000 ευρώ) για έξι μήνες και με το 50% για ακόμη 18 μήνες. Εάν στο μεταξύ βρουν εργασία με χαμηλότερο μισθό, εξακολουθούν να εισπράττουν την διαφορά. Εάν π.χ. ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε δεν βρει δουλειά για τα επόμενα δύο χρόνια, θα εισπράξει 190.000 ευρώ.

Το σύστημα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο εάν κάποιος έχει περισσότερες κοινοβουλευτικές θητείες, καθώς ο πρώην βουλευτής εισπράττει έναν μισθό για κάθε χρόνο κοινοβουλευτικής θητείας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, το σύστημα είναι τόσο ασαφές ώστε για έναν πολιτικό όπως ο πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του FDP Ράινερ Μπρούντερλε, ο οποίος έχει διατελέσει βουλευτής και υπουργός σε ομοσπονδιακό και σε τοπικό επίπεδο, οι αποδοχές είναι πρακτικά αδύνατο να υπολογιστούν με ακρίβεια.

Αμφιλεγόμενο θεωρείται όμως και το σύστημα συνταξιοδότησης των υπουργών και των βουλευτών. Ένας υπουργός λαμβάνει έπειτα από θητεία τεσσάρων ετών 3.800 ευρώ μηνιαίως (όταν συμπληρώσει το 67ο έτος ηλικίας), ποσό το οποίο προσαυξάνεται κατά 2,5% για κάθε χρόνο κοινοβουλευτικής θητείας.