ΔΙΕΘΝΗ

Απελευθερώθηκε μέλος της ΕΤΑ που είχε καταδικαστεί σε 3.828 χρόνια

Δημοσίευση 22 Οκτωβρίου 2013, 15:41 / Ανανεώθηκε 22 Οκτωβρίου 2013, 15:25
Απελευθερώθηκε μέλος της ΕΤΑ που είχε καταδικαστεί σε 3.828 χρόνια
Facebook Twitter Whatsapp

Την απελευθέρωση της Ινές ντελ Ρίο, μέλους της ΕΤΑ, που είχε αρχικά καταδικαστεί σε κάθειρξη 3.828 ετών αποφάσισε η ισπανική δικαιοσύνη, μετά από σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την απελευθέρωση της Ινές ντελ Ρίο, μέλους της ΕΤΑ, που είχε αρχικά καταδικαστεί σε κάθειρξη 3.828 ετών για συμμετοχή σε αιματηρές επιθέσεις της οργάνωσης, αποφάσισε η ισπανική δικαιοσύνη, μετά από σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η απόφαση που δημοσιοποιήθηκε χθες από την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη αναμένεται να αναγκάσει την Ισπανία να απελευθερώσει 54 φυλακισμένα μέλη της ένοπλης βασκικής οργάνωσης ΕΤΑ, των οποίων η ποινή είχε παραταθεί βάσει του λεγόμενου "δόγματος Παρό", ενός συστήματος παράτασης της φυλάκισης που τέθηκε σε ισχύ το 2006.

Οι 17 δικαστές του ανώτατου δικαστηρίου στη Μαδρίτη ανταποκρίθηκαν σήμερα στο αίτημα της εισαγγελίας.

Η εισαγγελία εκτιμά ότι "η απόφαση του Στρασβούργου είναι σαφής όσον αφορά το μέτρο που πρέπει να ληφθεί για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων" του μέλους αυτού της ΕΤΑ και ζητεί "να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση της Ινές Ντελ Ρίο το συντομότερο δυνατόν".

Η 55χρονη Ινές Ντελ Ρίο είχε καταδικαστεί συνελήφθη το 1987 για συμμετοχή σε 23 φόνους και εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων από την ΕΤΑ. Μεταξύ των επιθέσεων ήταν και μια από τις πλέον αιματηρές της ένοπλης οργάνωσης, κατά την οποία 12 μέλη της αστυνομίας σκοτώθηκαν στις 14 Ιουλίου του 1986 στη Μαδρίτη.

Η Ινές Ντελ Ρίο θα αποφυλακιζόταν, σύμφωνα με το δόγμα Παρό, το 2017, αφού η ποινή της είχε μειωθεί σε μέγιστη φυλάκιση 30 ετών.

Η απόφαση του δικαστηρίου του Στρασβούργου συνιστά μια αποδοκιμασία για την σωφρονιστική πολιτική της ισπανικής κυβέρνησης απέναντι στους κρατούμενους της ΕΤΑ.

Αντίθετα η αυτονομιστική αριστερά στη Χώρα των Βάσκων χαιρετίζει την απόφαση, καλώντας την συντηρητική ισπανική κυβέρνηση να αμβλύνει την πολιτική της αυτή.

Η Ντελ Ρίο που κρατείτο σε φυλακή στη Λα Κορούνια της Γαλικίας , στη βορειοδυτική Ισπανία, αναμένεται να απελευθερωθεί εντός της ημέρας.