Η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ δήλωσε ότι «το Παρίσι ζητεί εξηγήσεις από την Ουάσινγκτον» έπειτα από τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση τηλεπικοινωνιών στη Γαλλία, ωστόσο πρόσθεσε ότι πρέπει να αποφευχθεί «μία κλιμάκωση».

Μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2 , η κυβερνητική εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι το σημαντικότερο είναι «η προετοιμασία που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε η Ευρώπη να αποκτήσει την οδηγία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων», αλλά επίσης και να δοθούν εξηγήσεις από την πλευρά των ΗΠΑ.

«Οφείλουμε να έχουμε μία σχέση αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ εταίρων, ακόμη περισσότερο μεταξύ συμμάχων, η σχέση που έχουμε είναι ιδιαίτερα στενή. Αλλά, στην περίπτωση αυτή, η εμπιστοσύνη δοκιμάσθηκε», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του ο Λοράν Φαμπιούς επανέλαβε σήμερα στον Τζον Κέρι ότι η Γαλλία ζητεί «εξηγήσεις» για τις «απαράδεκτες» πρακτικές της κατασκοπείας μεταξύ εταίρων «που πρέπει να σταματήσουν», κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τον αμερικανό ομόλογό του στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σήμερα το πρωί.