Ένας Αιγύπτιος εισαγγελέας διέταξε σήμερα τη σύλληψη τεσσάρων αστυνομικών οι οποίοι κατηγορούνται ότι σκότωσαν 38 κρατούμενους, μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, τον περασμένο Αύγουστο, δήλωσαν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και μετέδωσαν αιγυπτιακά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι ισλαμιστές είχαν πεθάνει από ασφυξία όταν είχε ριφθεί ένα δακρυγόνο στο πίσω μέρος ενός οχήματος της αστυνομίας στο οποίο κρατούνταν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου, οι κρατούμενοι προσπαθούσαν να αποδράσουν μέσα από το όχημα, με το οποίο μεταφέρονταν σε κρατητήριο, και είχαν πάρει όμηρο έναν αστυνομικό.

«Η εισαγγελία είχε αρχίσει έρευνα για το επεισόδιο αυτό αφότου συνέβη και διεξήγαγε έρευνα για τους επτά αστυνομικούς οι οποίοι εμπλέκονταν στην υπόθεση», είπε μία πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Σήμερα η εισαγγελία διέταξε να προφυλακιστούν οι τέσσερις πιο υψηλόβαθμοι αστυνομικοί για τέσσερις ημέρες ενόψει της δίκης τους και να απελευθερωθούν οι τρεις πιο χαμηλόβαθμοι. Οι τέσσερις αστυνομικοί κατηγορούνται για αμέλεια και δολοφονίες κρατουμένων».

Η κρατική εφημερίδα Αλ Άχραμ ανέφερε στον ιστότοπό της ότι ο δημόσιος κατήγορος Χισάμ Μπαρακάτ διέταξε την προφυλάκιση των τεσσάρων αστυνομικών καθώς εκκρεμεί η περαιτέρω έρευνα σε βάρος τους με την κατηγορία της δολοφονίας.

Η εφημερίδα επισήμανε ότι μία πηγή ασφαλείας είπε πως συνολικά 49 κρατούμενοι είχαν χάσει τη ζωή τους στο επεισόδιο αυτό.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν καταγγείλει τις αρχές της Αιγύπτου για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της καταστολής του κινήματος αυτού αφότου ο στρατός ανέτρεψε τον ισλαμιστή τέως πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι την 3η Ιουλίου, έπειτα από εβδομάδες μαζικών κινητοποιήσεων εναντίον της κυβέρνησής του.

Οι αιγυπτιακές αρχές διαψεύδουν τις κατηγορίες και χαρακτηρίζουν τα μέλη της Αδελφότητας τρομοκράτες, οι οποίοι έχουν στόχο να αποσταθεροποιήσουν την πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου.

Εκατοντάδες ισλαμιστές έχουν χάσει τη ζωή τους και περίπου 2.000, περιλαμβανομένων του Μόρσι και άλλων ηγετικών στελεχών της Αδελφότητας, έχουν συλληφθεί στην εκστρατεία καταστολής εναντίον του κινήματος αυτού.