Πιθανή χαρακτηρίζει την δημιουργία ευρωπαϊκού πλαισίου για την αξιολόγηση των κινδύνων από το σχιστολιθικό αέριο σημερινό δημοσίευμα του δελτίου πληροφόρησης για ευρωπαϊκά ζητήματα Agence Europe, στο οποίο σημειώνεται ότι ο Επίτροπος αρμόδιος για ζητήματα Περιβάλλοντος Γιάνεζ Ποτότσνικ στο συνέδριο FT Global Shale Energy Summit που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λονδίνο δήλωσε ότι η Επιτροπή εργάζεται πάνω στη δημιουργία ενός τέτοιου πλαισίου.

Ο Ποτότσνικ είπε ότι στόχος του πλαισίου αυτού θα είναι η αξιολόγηση κινδύνων από την εξόρυξη μη συμβατικών ορυκτών καυσίμων, όπως είναι το σχιστολιθικό αέριο, κι ότι η σχετική πρόταση αναμένεται τους προσεχείς μήνες.

Ο επίτροπος είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο αυτό και κατά τη διάρκεια του άτυπου συμβουλίου υπουργών Περιβάλλοντος που πραγματοποιήθηκε στο Βίλνιους τον Ιούλιο αλλά, όπως δήλωσε, έκτοτε η εικόνα έχει ξεκαθαρίσει.

Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι δεν θα είναι εύκολο για την Επιτροπή να «τετραγωνίσει τον κύκλο», αφού χρειάζεται να λάβει υπόψη της πολλούς παράγοντες, όπως είναι το δικαίωμα των κρατών μελών να καθορίζουν ελεύθερα το μείγμα ενέργειας που χρησιμοποιούν, την ανάγκη να καθησυχάσει την κοινή γνώμη αφού το τελευταίο διάστημα οργανώνονται πολλές διαδηλώσεις κατά της εξόρυξης του σχιστολιθικού αερίου, και στη Βρετανία, αλλά και την ανάγκη να γίνει η καλύτερη δυνατή διαχείριση της περιόδου της ενεργειακής μετάβασης.

«Η Επιτροπή πιστεύει ότι ένα πανευρωπαϊκό πλαίσιο για την αξιολόγηση των κινδύνων από την εξόρυξη μη συμβατικών ορυκτών καυσίμων, με στόχο να διασφαλισθεί η εφαρμογή ενιαίων κανόνων σε όλα τα κράτη μέλη, είναι η καλύτερη λύση για την ικανοποίηση της ανησυχίας της κοινής γνώμης. Σκοπός μας είναι να συνεκτιμήσουμε τα οικονομικά και ενεργειακά οφέλη από το σχιστολιθικό αέριο και να διασφαλίσουμε ότι οι διαδικασίες εξόρυξης με τη χρήση της μεθόδου υδραυλικής ρωγμάτωσης, θα διεξαχθούν σε όσο δυνατόν ασφαλέστερες συνθήκες» σημείωσε ο Ποτότσνικ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «η παραγωγή και χρήση σχιστολιθικού αερίου θα ήταν ωφέλιμη για το περιβάλλον μόνο εάν βοηθούσε κάποια κράτη μέλη να μειώσουν την εξάρτησή τους από το μερίδιο του άνθρακα στο μείγμα ενέργειας που χρησιμοποιούν. . . Η μέθοδος της υδραυλικής ρωγμάτωσης εγείρει περιβαλλοντικές ανησυχίες που σχετίζονται για παράδειγμα με αύξηση της μόλυνσης των υδάτων, τη χρήση χημικών, τις εκπομπές αερίων, τη σεισμικότητα αλλά και τις επιπτώσεις στις κοινότητες των κατοίκων (που έχουν να κάνουν με τις μεταφορές και τη χρήση της γης).