Κριτική στην Κίνα για τις επιδόσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων άσκησε το Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, σε συνεδρίαση για την εξέταση της προόδου της χώρας στον συγκεκριμένο τομέα.

Πολλά μέλη του συμβουλίου εξέφρασαν ανησυχία για τις συλλήψεις αντιφρονούντων, τη συνεχιζόμενη εφαρμογή της θανατικής ποινής και τη χρήση βασανιστηρίων στις φυλακές.

Ωστόσο, κινέζοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος στη βελτίωση των δικαιωμάτων τα οποία απολαμβάνουν οι πολίτες της Κίνας σε κοινωνικό και σε οικονομικό επίπεδο.

Πρόσθεσαν ότι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση, ενώ έχει αυξηθεί και το κατά κεφαλήν εισόδημα σε ολόκληρη τη χώρα.

Ακτιβιστές της οργάνωσης «Μαθητές για ένα Ελεύθερο Θιβέτ» αψήφησαν τα μέτρα ασφαλείας και κρέμασαν τεράστιο πανώ στην πρόσοψη του κτηρίου των ευρωπαϊκών κεντρικών γραφείων του ΟΗΕ.

Όλα τα μέλη του ΟΗΕ περνούν από σχετική διαδικασία κάθε τέσσερα χρόνια στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του σεβασμού τους.

Το 2009 είχαν γίνει προτάσεις στην Κίνα για τη βελτίωσή της σε ό,τι αφορά τους δείκτες της φτώχειας και στη διεύρυνση των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων.

Από την πλευρά της, η κινεζική κυβέρνηση, απαντώντας σε ό,τι αφορά ζητήματα σχετικά με το Θιβέτ, σημείωσε ότι θα συνεχίσει τις «ορθές» πολιτικές της, καθώς έχουν επιτύχει, όπως σημειώνει, «πρωτόγνωρα θετικά» αποτελέσματα.