Η Σερβία επιθυμεί σοβαρή και υπεύθυνη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να γίνει το συντομότερο δυνατό μέλος της, τόνισε ο Σέρβος πρωθυπουργός, Ίβιτσα Ντάτσιτς, μετά τη συγκρότηση του Συμβουλίου για την Εφαρμογή της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης με την ΕΕ, στο Λουξεμβούργο.

"Δεν θέλουμε η Σερβία να γίνει απλά το 29ο αστέρι στη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά να λάμπει με λαμπρότητα", δήλωσε ο κ. Ντάτσιτς, ο οποίος χθες μαζί με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, συμμετείχε στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου, το οποίo έχει στόχο την υλοποίηση της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης.

Ο κ. Ντάτσιτς υπογράμμισε ότι η Σερβία τηρεί σοβαρή και υπεύθυνη στάση στην πορεία ένταξης στην ΕΕ και ότι δεν θα επαναλάβει καταστάσεις του παρελθόντος, όταν οι σερβικές αρχές "ψεύδονταν και εξαπατούσαν", χωρίς πρόθεση να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα.

 "Θα εκπληρώσουμε όλα όσα έχουμε συμφωνήσει, στη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης, επειδή επιθυμούμε να οικοδομήσουμε σύγχρονη κοινωνία, στην οποία η Ευρώπη θα έρθει, προτού ενταχθούμε στην ΕΕ" σημείωσε. Υπενθύμισε ότι η ΕΕ είναι ο σημαντικότερος οικονομικός εταίρος της Σερβίας, επειδή μετέχει κατά 61% στις εμπορικές ανταλλαγές, όπως και ότι η Σερβία τα τελευταία χρόνια δέχθηκε περίπου τρία δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία για την ανάπτυξη. "Στόχος μας είναι η πιο γρήγορη ένταξη στην ΕΕ και η πιο σύντομη εξυγίανση του οικονομικού συστήματος" ανέφερε.

 Η Κάθριν Άστον, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου, είπε ότι η ίδρυση του Συμβουλίου αποτελεί νέο βήμα στις σχέσεις της ΕΕ με τη Σερβία και απέδωσε τα εύσημα στον κ. Ντάτσιτς για το θάρρος και τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί. "Σας διαβεβαιώνω ότι η ΕΕ επιθυμεί η Σερβία να επιτύχει", τόνισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και πρόσθεσε ότι αναμένει οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη να αρχίσουν το αργότερο τον Ιανουάριο του 2014.

Η κ. Άστον είπε ακόμη ότι είναι σημαντικό οι δημοτικές εκλογές στο Κόσοβο, που έχουν προγραμματιστεί για τις 3 Νοεμβρίου, να διεξαχθούν ομαλά και με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής.

Στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου συμμετείχαν ακόμη, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε και η επικεφαλής της σερβικής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας, Τάνια Μίστσεβιτς.

Ο ρόλος του Συμβουλίου είναι να συντονίζει την εφαρμογή της Συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθεροποίησης, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου και διεξήχθη στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, που συνεδρίασε ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ένωσης.