Για «πρωτοφανή» πρόοδο της διεθνούς κοινότητας στην αντιμετώπιση της παιδικής θνησιμότητας την τελευταία δεκαετία κάνει λόγο σε έκθεσή της η φιλανθρωπική μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children προειδοποιώντας ωστόσο ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό».

Στην έκθεση με τίτλο Lives on the Line εξτάστηκε ο τρόπος με τον οποίο 75 χώρες αντιμετωπίζουν τον στόχο για τη μείωση του ποσοστού παιδικής θνησιμότητας, όπως αυτός ορίστηκε από τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας της UNICEF το 2000.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η μείωση των ποσοστών της παιδικής θνησιμότητας κατά δύο τρίτα μέχρι το 2015.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο ετήσιος αριθμός των παιδιών κάτω των πέντε ετών που πέθαναν από αιτίες οι οποίες μπορούν να προληφθούν -όπως η έλλειψη φαρμάκων ή ο υποσιτισμός- έχει σχεδόν μειωθεί κατά το ήμισυ και από 12 εκατομμύρια που ήταν το 1990 έφθασε τα 6,6 εκατομμύρια το 2012.

Είκοσι-πέντε χώρες, περιλαμβανομένων του Μπανγκλαντές, της Αιθιοπίας και της Λιβερίας, έχουν ήδη επιτύχει τον στόχο για το ποσοστό της παιδικής θνησιμότητας, ενώ ακόμη κι αυτές που βρίσκονται αρκετά πίσω -όπως η Μοζαμβίκη και η Ρουάντα-έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο.

Ωστόσο, το σύνολο της διεθνούς κοινότητας βρίσκεται μακριά από το συγκεκριμένο στόχο,  ενώ τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας εμφανίζονται όλο και περισσότερο στις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Για παράδειγμα, στην Δυτική και Κεντρική Αφρική αναλογούσε το 17% όλων των παιδικών θανάτων το 1990, ποσοστό το οποίο το 2013 ανήλθε στο 30%. Οι περισσότεροι παιδικοί θάνατοι καταγράφονται σε εμπόλεμες περιοχές.

Τέσσερα εκατομμύρια περισσότερες παιδικές ζωές θα μπορούσαν να έχουν σωθεί την τελευταία δεκαετία αν οι δαπάνες για την καταπολέμηση της παιδικής θνησιμότητας ήταν ίδιες σε όλες τις εισοδηματικές ομάδες, δήλωσε ο Πάτρικ Γουότ, διευθυντής της παγκόσμιας εκστρατείας της οργάνωσης.

Στο Μπανγκλαντές για παράδειγμα, όπου τα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ και πλέον την τελευταία δεκαετία, τα παιδιά που κατά τη γέννησή τους ανήκουν στο φτωχότερο 40% του πληθυσμού έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν σε σχέση με εκείνα που ανήκουν στο πλουσιότερο 10%.

Σύμφωνα με την οργάνωση, την πιο εντυπωσιακή πρόοδο έχει παρουσιάσει ο Νίγηρας, μειώνοντας τους θανάτους παιδιών από 326 ανά 1.000 γεννήσεις που ήταν το 1990 σε 114 ανά 1.000 γεννήσεις το 2012 παρά τους ελλειπείς πόρους και τις επαναλαμβανόμενες ξηρασίες.

Τις χειρότερες επιδόσεις έχουν η Αϊτή, η Παπούα Νέα Γουινέα και η Ισημερινή Γουινέα, λόγω των περιορισμένων επενδύσεων στον τομέα της υγείας και της επάρκειας τροφίμων.