Το κέντρο-δεξιό κόμμα Φάιν Γκαέλ (Fine Gael) και το κέντρο-αριστερό των Εργατικών συμφώνησαν σήμερα να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς εξέπνεε η προθεσμία της κυβερνητικής εντολής μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπως ανακοίνωσε ο προαλειφόμενος ως νέος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Έντα Κένι.

"Είμαι ευτυχής να σας πω, ότι ολοκληρώσαμε τη συμφωνία, οι λεπτομέρειες της οποίας συνεχίζουν να βρίσκονται υπό επεξεργασία ", ανακοίνωσε ο Κένι στους δημοσιογράφους, μετά τις διαπραγματεύσεις.

"Εργαζόμαστε πάνω σε ορισμένες τελικές λεπτομέρειες προτού παρουσιάσουμε την τελική συμφωνία στα δύο κόμματα", τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως υπήρξαν ορισμένες συναντήσεις με τον ηγέτη των Εργατικών Έιμον Γκίλμορ κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδος.

Το κεντρώο Fine Gael κατετάγη πρώτο στις πρόωρες εκλογές της 25ης Φεβρουαρίου, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζει τη δεδηλωμένη κυβερνητική πλειοψηφία και είναι αναγκασμένο να συνεργασθεί με τους Εργατικούς, σε ένα δοκιμασμένο σχήμα υπό το οποίο είχε κυβερνήσει το Fine Gael και στο παρελθόν.

Ο Κέλι, ο οποίος είναι βέβαιο πως θα είναι ο νέος πρωθυπουργός, έχει δεσμευθεί πως θα επαναδιαπραγματευθεί το σχέδιο διάσωσης της οικονομίας που συνήφθη με το ΔΝΤ και την ΕΕ, και το οποίο υποχρεώθηκε να αποδεχθεί η Ιρλανδία τον Δεκέμβριο του 2010, κάτι που στα μάτια των πολιτών έγινε αντιληπτό ως εθνική προδοσία.