Η εφημερίδα Le Monde επιμένει στις πληροφορίες που δημοσίευσε βασιζόμενη στο υλικό του Εντουαρντ Σνόουντεν για το πρόγραμμα παρακολουθήσεων τηλεπικοινωνιών της εθνικής υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA) στη Γαλλία, απαντώντας στις δηλώσεις του διευθυντή των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ που την κατηγόρησε για τη δημοσίευση "ανακριβών και παραπλανητικών" στοιχείων.

Στην ηλεκτρονική της έκδοση η Le Monde δημοσιεύει γράφημα της NSA στο οποίο φαίνεται ότι κατά το διάστημα από 10 Δεκεμβρίου 2012 μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2013 η αμερικανική υπηρεσία κατέγραψε 70,3 εκατομμύρια τηλεφωνικών δεδομένων στη Γαλλία. "Το γράφημα περιγράφει το εύρος των παρακολουθήσεων τηλεπικοινωνιών στη Γαλλία", αναφέρει η εφημερίδα.

Ο διευθυντής των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών Τζέιμς Κλάπερ δήλωσε ότι τα πρόσφατα δημοσιεύματα της εφημερίδας Le Monde για τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες της εθνικής υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA) στη Γαλλία περιλάμβαναν "ανακριβείς και παραπλανητικές πληροφορίες για τις δραστηριότητες των αμερικανικών υπηρεσιών".

"Η πληροφορία σύμφωνα με την οποία η NSA συγκέντρωσε περισσότερα από 70 εκατομμύρια καταγραφές τηλεφωνικών δεδομένων γάλλων πολιτών είναι εσφαλμένη", δήλωσε ο Τζέιμς Κλάπερ.

"Δεν πρόκειται να επεκταθούμε στις λεπτομέρειες των δραστηριοτήτων μας, αλλά έχουμε ήδη αποσαφηνίσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκέντρωναν στοιχεία πληροφοριών αντίστοιχα με αυτά που συγκεντρώνουν όλες οι χώρες", είπε ο Τζέιμς Κλάπερ.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες συλλέγουν πληροφορίες για να προστατεύσουν τη χώρα, τα συμφέροντά τους και για να προστατεύσουν τους συμμάχους τους από τρομοκρατικές απειλές και τη διάδοση όπλων μαζική καταστροφής. Οι ΗΠΑ αποδίδουν μεγάλη σημασία στην μακρόχρονη φιλία τους με τη Γαλλία και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στον τομέα της ασφάλειας και των πληροφοριών".

Η εφημερίδα Le Monde δημοσίευσε τη Δευτέρα στοιχεία που προέρχονται από το υλικό που έχει αφαιρέσει ο πρώην συνεργάτης της CIA Εντουαρντ Σνόουντεν και σύμφωνα με τα οποία η NSA κατέγραψε 70,3 εκατομμύρια στοιχεία τηλεφωνικών επικοινωνιών Γάλλων από τις 10 Δεκεμβρίου 2012 μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2013. Χθες δημοσίευσε άλλα στοιχεία προερχόμενα από την ίδια πηγή σχετικά με την παρακολούθηση πρεσβειών, ανάμεσά τους η γαλλική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ και η γαλλική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε στον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα την αποδοκιμασία του για τις "απαράδεκτες αυτές πρακτικές", ενώ ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του στον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι χθες στο Παρίσι.

Ο δημοσιογράφος Γκλεν Γκρίνγουολντ, ο οποίος συνεργάσθηκε με τον Εντουαρντ Σνόουντεν για τη δημοσίευση του υλικού του πρώην συνεργάτη της CIA στην εφημερίδα The Guardian δήλωσε χθες ότι η γαλλική εφημερίδα είχε "εδώ και καιρό" τα στοιχεία που επέλεξε να δημοσιεύσει αυτήν την εβδομάδα.