Σταγόνα στον ωκεανό, χαρακτηρίστηκε ο εντοπισμός της μικρής Μαρίας σε καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα, περίπτωση η οποία έδωσε ελπίδα σε χιλιάδες ζευγάρια που αναζητούν τα χαμένα παιδιά τους.

Συνολικά «250.000 παιδιά εξαφανίζονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη», δήλωσε η Ντελφίν Μοραλίς, αναπληρώτρια γενική γραμματέας της μη κυβερνητικής οργάνωσης Missing Children Europe, επικαλούμενη στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξηγώντας ότι το δεδομένο μεταφράζεται σε εξαφάνιση ενός παιδιού κάθε δύο λεπτά.

Μεταξύ των εξαφανισμένων παιδιών, η μεγάλη πλειονότητα είναι φυγάδες, όπως διευκρινίστηκε, αν και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ανηλίκων, που απάγονται από τον έναν από τους γονείς τους, στη διάρκεια δύσκολων χωρισμών. «Οι πολύ ανησυχητικές εξαφανίσεις», πρόσθεσε η Μοραλίς, οι οποίες είναι κατά πολύ λιγότερες, αντιπροσωπεύουν «2% ως 5% των περιπτώσεων», δηλαδή από 5.000 ως 12.500 ανηλίκους.

Την σοβαρότατη έλλειψη μια κεντρικής βάσης δεδομένων για τα εξαφανισμένα παιδιά, επισήμανε ο Ερίκ Μουζέν, πατέρας της Εστέλ, ενός κοριτσιού που εξαφανίστηκε το 2003 στη Γαλλία.«Ποιος είναι ο αληθινός αριθμός;», διερωτήθηκε ο Γάλλος πατέρας, συμπληρώνοντας πως «δέκα χιλιάδες παιδιά, αρχίζει να γίνεται μια μικρή πόλη. Αυτό που λείπει είναι μια κεντρική βάση δεδομένων για τα εξαφανισμένα παιδιά».

Οι συγγενείς ενός παιδιού που εξαφανίζεται μπορούν να τηλεφωνούν στο 116000, έναν αριθμό που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα σε 25 χώρες της Ευρώπης.

Οι ενώσεις προστασίας των παιδιών, που έχουν συνασπισθεί στην ομοσπονδία Missing Children Europe, ανταλλάσσουν πληροφορίες και μπορούν να διανέμουν ειδοποιήσεις για εξαφανισμένα παιδιά σε άλλες χώρες.