Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προειδοποίησε σήμερα πως το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ πρόκειται να στερέψει από ρευστό και κάλεσε όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο να ομονοήσουν σχετικά με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στον προϋπολογισμό των επομένων ετών.

«Χωρίς την έγκαιρη έγκριση των προσχεδίων για την τροποποίηση του προϋπολογισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα είναι ικανή να πληρώσει τους λογαριασμούς που χρειάζεται να πληρώσει», επεσήμανε ο Μπαρόζο κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Τα περισσότερα από τα χρήματα που ρέουν στην Επιτροπή διατίθενται πάλι στις χώρες της ΕΕ μέσω προγραμμάτων, όπως οι αγροτικές επιδοτήσεις, ή η βοήθεια προς τις ασθενέστερες περιφέρειες.

«Σας παρακαλώ να παρακάμψουμε την έλλειψη ρευστού, η οποία δεν θα ήταν επωφελής για την εικόνα των Ευρωπαϊκών θεσμών», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Ο Μπαρόζο δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο πως η Επιτροπή από τον Νοέμβριο κιόλας δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις πληρωμές της, εάν δεν της παρασχεθούν επιπλέον 2,7 δισ. ευρώ. Η στενότητα αυτή της Επιτροπής οφείλεται στα μικρότερα του αναμενομένου έσοδα από τους δασμούς εισαγωγής της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί απέρριψε την υπόθεση ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε «κλείσιμο» την διακυβέρνηση των 28, όπως πρόσφατα συνέβη στις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας πως η ΕΕ «θα εξακολουθήσει να λειτουργεί κανονικά».

Όμως η έλλειψη κονδυλίων δεν θα αφήσει στην επιτροπή άλλη λύση πλην του να αφήσει ακάλυπτα ορισμένα από τα προγράμματά της, καθώς οι συνθήκες της ΕΕ δεν επιτρέπουν την ύπαρξη ελλείμματος.

Η επιτροπή προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου έχει εγκρίνει την εκταμίευση επιπλέον κονδυλίων, όμως αρκετά μέλη του ζήτησαν σήμερα η τελική έγκρισή τους να συνδεθεί με την απαίτησή τους να καλυφθούν επιπλέον δαπάνες ύψους 3,9 δισ. ευρώ –τα οποία επίσης χρειάζονται για να καλυφθούν διάφορα «κενά» στον προϋπολογισμό του 2013. 

Η έγκριση των επιπλέον 3,9 δισ. ευρώ είχε γίνει μήλο της έριδος κι αποτελούσε προϋπόθεση για να δώσουν οι Ευρωβουλευτές τη συγκατάθεσή τους για την ψήφιση του προϋπολογισμού για την περίοδο 2014-2020.

«Εάν δεν δεχθούμε αυτήν τη διαδικασία, δεν πρόκειται να δούμε ποτέ τα 3,9 δισ. ευρώ», δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ.

Η στάση των Ευρωβουλευτών έχει οξύνει την ένταση με τα όργανα της Κοινότητας, αναγκάζοντας τον Μπαρόζο να μιλήσει στη σημερινή του παρέμβαση για «έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης», ενώ οι Ευρωβουλευτές επέρριψαν την ευθύνη αποκλειστικά στις εθνικές κυβερνήσεις.

Το Ευρωκοινοβούλιο θα ψηφίσει αύριο για το εάν θα εγκριθεί το επιπλέον κονδύλιο των 2,7 δισ. ευρώ στην Επιτροπή. Στις 30 Οκτωβρίου, οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα έχουν ειδική συνεδρίαση για να καθορίσουν πως θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των 3,9 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Λιθουανίας Βιτάουτας Λασκέβιτσους, του οποίου η χώρα ασκεί την προεδρία της ΕΕ την τρέχουσα περίοδο.