Στα τουρκικά δίχτυα μπλέχτηκε το «στέμμα» της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), η παραγωγή της χώρας σε λαβράκι και τσιπούρα προβλέπεται να μειωθεί 7% σε 94.000 τόνους το 2013.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των βρετανικών «Financial Times», η πρόσφατη έκθεση του FAO υποδεικνύει ότι η Ελλάδα χάνει την πρωτοκαθεδρία της στον κλάδο της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας από τη γειτονική χώρα, η οποία το τελευταίο διάστημα διευρύνει συνεχώς την παραγωγική της δυναμικής.

Συγκεκριμένα, οι προβλέψεις του FAO αναφέρουν ότι η Τουρκία θα αυξήσει την παραγωγή της κατά τουλάχιστον 12%, αγγίζοντας τις 108.000 τόνους. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ακόμα ένα ισχυρό πλήγμα για την εγχώρια αγορά ιχθυοκαλλιέργειας, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση εξαιτίας των υπέρογκων υποχρεώσεών τους.

«Εξαιτίας της συρρίκνωσης στον τραπεζικό δανεισμό και τη μείωση της ζήτησης από τους πελάτες στη Μεσόγειο, που είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές των λευκών ιχθύων στην Ευρώπη, η καλλιέργεια ψαριών σε τσιπούρα και λαβράκι - που υπήρξαν από τα ισχυρότερα αγροτικά εξαγωγικά προϊόντα της χώρας - έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα», επισημαίνουν οι «FT».

Σημειώνεται ότι τα ψάρια, ειδικά από τις ιχθυοκαλλιέργειες, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγικό προϊόν της Ελλάδας μετά τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς, μεγαλύτερο και από τις εξαγωγές ελαιόλαδου και τυριού, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ), με αξία εξαγωγών που κυμαίνεται στα 500 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω ευρωπαϊκή βιομηχανία ανέρχεται συνολικά στο 1,5 δισ. ευρώ.

Και ενώ οι ελληνικές εταιρείες βρίσκονται ανάμεσα στις συμπληγάδες των τραπεζών, της πτώσης της ζήτησης σε παραδοσιακές αγορές όπως η Ιταλία, της μείωσης των τιμών διάθεσης, η τουρκική βιομηχανία απολαμβάνει τα οφέλη από τις στοχευμένες επιδοτήσεις στην υδατοκαλλιέργεια που προωθεί η κυβέρνησή της.

Η προσπάθεια ανάδειξης και προώθησης των τοπικών θαλασσινών φέρεται ότι ενίσχυσε σημαντικά τις τουρκικές επιχειρήσεις που διαφοροποίησαν μάλιστα τον εξαγωγικό τους προσανατολισμό σε περιοχές της Β. Ευρώπης, της Ρωσίας και της Μέσης Ανατολής.