Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αναμένει μέσα στις επόμενες 24 ώρες από τη Συρία το πρόγραμμά για την καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου, αρκετές ημέρες πριν από την τελική ημερομηνία που είχε τεθεί στην αραβική χώρα.

Η ανακοίνωση του προγράμματος είναι το επόμενο στάδιο στο οποίο πρέπει να προχωρήσει η Δαμασκός, σύμφωνα με τους όρους της ρωσοαμερικανικής συμφωνίας για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου μέχρι τα μέσα του 2014.

«Αναμένουμε να λάβουμε μέσα στις επόμενες 24 ώρες την αρχική δήλωση της Συρίας όσον αφορά το πρόγραμμά της για τα χημικά όπλα», δήλωσε ο Μάικλ Λούαν, εκπρόσωπος του ΟΑΧΟ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η Δαμασκός έχει ήδη παραδώσει τον ΟΑΧΟ κατάλογο με τις εγκαταστάσεις παραγωγής και αποθήκευσης χημικών όπλων, οι οποίες επιθεωρούνται από τους ειδικούς στο πλαίσιο της κοινής αποστολής ΟΗΕ και ΟΑΧΟ.

Η συριακή κυβέρνηση αναμένεται να υποβάλει την αρχική της δήλωση για το πρόγραμμα καταστροφής των χημικών της όπλων το αργότερο μέχρι την Κυριακή.

Ο κ. Λούαν επεσήμανε επίσης ότι οι ειδικοί της αποστολής του ΟΗΕ και του ΟΑΧΟ έχουν επιθεωρήσει 18 από τις 23 εγκαταστάσεις που πρέπει να ελέγξουν έως την Κυριακή και «έχουν προχωρήσει σε δραστηριότητες καταστροφής εξοπλισμού παραγωγής χημικών όπλων σε όλες, πλην μίας».

Μόλις ολοκληρωθούν οι πρώτες ενέργειες καταστροφής, η Συρία «δεν θα είναι πλέον σε θέση να παραγάγει χημικά όπλα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΟΑΧΟ.

Στο μεταξύ αναμένεται προσωρινή μείωση του αριθμού των ειδικών του ΟΑΧΟ στη Συρία από 28 σε 15, ενόψει της ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης της αποστολής.

Η κοινή αποστολή ΟΗΕ - ΟΑΧΟ αριθμεί αυτή τη στιγμή 60 ανθρώπους.

Η επικεφαλής της αποστολής Σίγκριντ Κάαγκ δήλωσε την Τρίτη ότι η συριακή κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει «συνεργαστεί πλήρως» με τους ειδικούς.