Σε μιάμιση ώρα ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών(SPD) για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε, το πρώτο ζήτημα στην ατζέντα θα είναι η Ευρώπη και θα συζητηθεί την 30ή Οκτωβρίου.

Τις διαπραγματεύσεις έχουν αναλάβει 75 στελέχη των κομμάτων, που θα εργαστούν σε 12 θεματικές ομάδες εργασίας και τέσσερις υποεπιτροπές.

Οι θεματικές ενότητες αντιστοιχούν περίπου στα υπουργικά χαρτοφυλάκια και τα κόμματα αναθέτουν συνήθως τις διαπραγματεύσεις στα στελέχη τα οποία πιθανόν να αναλάβουν και το συγκεκριμένο υπουργείο.

Σε αυτό το πλαίσιο, τις διαπραγματεύσεις για τα οικονομικά έχει αναλάβει για τους Χριστιανοδημοκράτες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ από την πλευρά του SPD ο κυβερνήτης του Αμβούργου, Όλαφ Σολτς, ο οποίος δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την θέση του.

Το γεγονός ενισχύει τις υπόνοιες ότι ο κ. Σόιμπλε θα παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών. Αντίστοιχα, την συζήτηση για τα θέματα Εξωτερικών και Άμυνας θα διευθύνουν ο υπηρεσιακός πλέον υπουργός Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ και ο πρόεδρος της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών και πρώην υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

TAGS