Η κυβέρνηση της Γερμανίας έχει πληροφορίες ότι το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ βρισκόταν υπό παρακολούθηση από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, ανακοίνωσε η καγκελαρία.

Η Μέρκελ συνομίλησε τηλεφωνικά σήμερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και του ζήτησε άμεσα να δοθούν σαφείς και πλήρεις διευκρινίσεις στο Βερολίνο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της προεδρίας της γερμανικής κυβέρνησης.

Η καγκελάριος της Γερμανίας είπε επίσης στον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι εάν πράγματι παρακολουθούνταν οι τηλεφωνικές της συνδιαλέξεις θεωρεί το γεγονός αυτό «εντελώς απαράδεκτο», ανέφερε εκπρόσωπός της.

«Αποστείλαμε άμεσα ένα αίτημα στους Αμερικανούς εταίρους μας ζητώντας μια άμεση και ολοκληρωμένη διευκρίνιση», υπογράμμισε ο Στέφεν Ζάιμπερτ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την καγκελαρία.

Από την πλευρά του, ο Ομπάμα, διαβεβαίωσε την Μέρκελ κατά την διάρκεια της συνομιλίας τους ότι «οι ΗΠΑ δεν παρακολουθούν και δεν πρόκειται να παρακολουθήσουν τις επικοινωνίες της καγκελαρίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.