Θετικός για μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στις 4 Νοεμβρίου δηλώνει ότι είναι ο  ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ποιος εισηγήθηκε την συγκεκριμένη ημερομηνία.

Πληροφορίες από πηγές των Ηνωμένων Εθνών αναφέρουν ότι σχετική εισήγηση υποβλήθηκε από τον απεσταλμένο των Γενικού Γραμματέα Αλεξάντερ Ντάουνερ, εφ' όσον συμφωνούσαν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι δεν τίθεται θέμα συνάντησης χωρίς συμφωνημένο κείμενο κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο θα καθορίζει τη βάση των διαπραγματεύσεων και τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί σ' αυτές.

Όμως ο  Έρογλου ανέφερε ότι δεν θεωρεί πως το κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων.

Η δήλωση Έρογλου θεωρείται προσπάθεια άσκησης πίεσης στην Ελληνοκυπριακή πλευρά για να αποδεχθεί συνάντηση χωρίς συμφωνημένο κοινό ανακοινωθέν.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία που να τεθεί σε δημοψήφισμα τον Μάρτιο.

Αναφερόμενος στις επισκέψεις των διαπραγματευτών στην Ελλάδα και την Τουρκία, ο κ. Έρογλου είπε ότι η Τουρκική πλευρά είναι έτοιμη γι' αυτές.