Η Βόρεια Κορέα κατασκεύασε δύο εισόδους σήραγγας στη θέση όπου η χώρα πραγματοποιεί πυρηνικές δοκιμές, σύμφωνα με το αμερικανο-κορεατικό ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς.

Εικόνες από δορυφόρο που φέρουν ημερομηνία 27 Σεπτεμβρίου δείχνουν εργασίες εκσκαφής και την παρουσία δύο νέων εισόδων για τις σήραγγες της θέσης Πουνγκιέ-ρι, αναφέρει το αμερικανικό κέντρο έρευνας.

Το ινστιτούτο διευκρίνισε πάντως ότι δεν διαθέτει κανένα στοιχείο που να υποδηλώνει ότι επίκειται μια νέα βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή, αλλά οι εργασίες αυτές δείχνουν σαφώς την βούληση για πρόοδο του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.

«Οι εργασίες αυτές που είναι σε εξέλιξη, όπως και η βελτίωση ορισμένων προσαρτημένων τμημάτων στη θέση αυτή δείχνουν ότι η Βόρεια Κορέα προετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέες δοκιμές στο μέλλον», έγραψε ο ερευνητής Νικ Χάνσερ στο ιστολόγιο του ινστιτούτου 38 North.

Η χώρα, η οποία πραγματοποιεί πυρηνικές δοκιμές, ενδεχομένως θέλει να κατασκευάσει μια νέα σήραγγα για μια δοκιμή ή να σκάψει για νέες εισόδους ώστε να βελτιώσει τον εξαερισμό ή την πρόσβαση σε μια ήδη υπάρχουσα σήραγγα, εκτίμησε ο ερευνητής.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η Βόρεια Κορέα είχε προχωρήσει στην τρίτη υπόγεια πυρηνική δοκιμή της, αψηφώντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προκαλώντας ένταση και φόβους για πιθανή στρατιωτική σύγκρουση.

Η Πιονγκγιάνγκ είχε επίσης εκτοξεύσει πύραυλο τον περασμένο Δεκέμβριο ο οποίος, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, ήταν μια συγκεκαλυμμένη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου.