current views are: 1

24 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση09:10

Το Βερολίνο ζητά εξηγήσεις για τον «κοριό» στη Μέρκελ

Αντιδράσεις στη γερμανική κυβέρνηση προκαλούν οι αναφορές πως οι αμερικανικές υπηρεσίες ενδεχομένως παρακολουθούσαν το κινητό της καγκελαρίου.

Δημοσίευση 09:10’
αρθρο-newpost

Αντιδράσεις στη γερμανική κυβέρνηση προκαλούν οι αναφορές πως οι αμερικανικές υπηρεσίες ενδεχομένως παρακολουθούσαν το κινητό της καγκελαρίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Βερολίνο σήμερα το απόγευμα για να τού ζητήσει εξηγήσεις σχετικά με τις πληροφορίες που αφήνουν να εννοηθεί ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν το προσωπικό κινητό τηλέφωνο της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel, ότι “με την ευκαιρία αυτή θα εκτεθεί με σαφήνεια η θέση της γερμανικής κυβέρνησης” για το θέμα.

“Αν αυτά που ακούμε είναι αλήθεια, είναι δυσάρεστο. Οι Αμερικανοί ήταν και παραμένουν οι καλύτεροι φίλοι μας, αλλά αυτό δεν είναι σωστό”, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD. “Από χρόνια το περίμενα ότι το κινητό μου θα παρακολουθείτο. Αλλά δεν περίμενα από τους Αμερικανούς…”.

Ο σημερινός γερμανικός Τύπος θεωρεί ότι οι πληροφορίες για πιθανή παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της Ανγκελα Μέρκελ από τις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί πλήγμα για την γερμανίδα καγκελάριο, η οποία εμφανίσθηκε να δείχνει κατανόηση από την έναρξη των αποκαλύψεων για τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες της εθνικής υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (NSA).

Οι εφημερίδες “κλείνουν” νωρίς στη Γερμανία και οι περισσότερες χειρίστηκαν την υπόθεση ειδησεογραφικά, μη δίνοντας μεγάλη έκταση.

Ωστόσο η Tagespiegel σχολίασε επιτιμητικά τον χειρισμό της υπόθεσης από την Ανγκελα Μέρκελ: Η αμερικανική κυβέρνηση αντέδρασε με επιθετικό τρόπο δηλώνοντας ότι όλα είναι φυσιολογικά, όλα είναι αναγκαία, όλα είναι χρήσιμα, όλα είναι γνωστά, όλα είναι νόμιμα. Η Γερμανία προσπάθησε μέχρι σήμερα να είναι περισσότερο αμυντική και η Μέρκελ γελοιοποιήθηκε”.

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής της συνέντευξης το καλοκαίρι η γερμανίδα καγκελάριος είχε δηλώσει βέβαιη ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών δεν την κατασκόπευαν.

Τη στιγμή που οι πρώτες αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν χρονολογούνται από τον Ιούνιο, “ακόμη δεν υπάρχει συναίνεση για τη σημασία όλων αυτών των πληροφοριών, ούτε για το αν αποτελούν πραγματικά πρόβλημα ή όχι”, αναφέρει η Tagespiegel.

Για την Die Welt, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προδώσει την μεγαλύτερή τους σύμμαχο.

“Η Άνγκελα Μέρκελ προσέφερε υπηρεσία εμφανιζόμενη τόσο μετριοπαθής και τόσο βολική επαναλαμβάνοντας ότι η Γερμανία είχε ανάγκη την συνεργασία με τους Αμερικανούς και ότι οι πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών επέτρεψαν την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων. Ακόμη και η Ουάσινγκτον δεν μπορούσε να τα έχει πει καλύτερα”, υπενθυμίζει η Die Welt και προσθέτει: “Και είναι αυτή η ένθερμη συνήγορος που έχει σήμερα χειροπιαστές αποδείξεις ότι το προσωπικό κινητό της τηλέφωνο παρακολουθείτο”.

Για την εφημερίδα ο όρος “απαράδεκτο”, που βρίσκεται στα χείλη των γερμανικών πολιτικών είναι μία λέξη όπου συνδυάζεται “ο αποτροπιασμός και η αδυναμία”.

Η Suddeutsche Zeitung γράφει ότι οι Ευρωπαίοι προαφανώς δεν μπορούν να παραδώσουν μαθήματα στους Αμερικανούς για το θέμα αυτό, θέτοντας τη ρητορική ερώτηση: “Ποιος θα πάει να πει στους Αμερικανούς, κοιτώντας τους στα μάτια: ‘δεν είναι αλήθεια ότι κάνουμε το ίδιο πράγμα;”.


σχετικα αρθρα