Οι συριακές αρχές απελευθέρωσαν δεκάδες κρατούμενες γυναίκες, μεταξύ των οποίων και η προφυλακισμένη νεαρή σύρια μπλόγκερ Ταλ αλ Μαλούχι -η οποία έχει καταδικαστεί σε πέντε χρόνια φυλάκιση- στο τελικό στάδιο μιας ανταλλαγής κρατουμένων, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ αποφυλάκισε 61 γυναίκες τις τελευταίες δύο ημέρες στο πλαίσιο συμφωνίας που συνήφθη με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Τουρκίας, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που εδρεύει στη Βρετανία.

Το συριακό δικαστήριο επίσης έδωσε αμνηστία στην αλ Μαλούχι, η οποία συνελήφθη, όταν ήταν ακόμη έφηβη, έναν χρόνο πριν ξεσπάσει ο εμφύλιος στη Συρία τον Μάρτιο του 2011, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο.

Εγγονή ενός πρώην υπουργού, η αλ Μαλούχι προφυλακίστηκε το 2009 κατηγορούμενη για κατασκοπεία υπέρ των ΗΠΑ και προφυλακίστηκε στις γυναικείες φυλακές της Ντούμα, κοντά στη Δαμασκό.

Το προσκείμενο στην αντιπολίτευση Παρατηρητήριο ανακοίνωσε ότι σύντομα η αλ Μαλούχι θα αποφυλακιστεί.

Η απελευθέρωση των περίπου 200 κρατούμενων γυναικών ήταν το κυριότερο αίτημα των απαγωγέων που κρατούσαν ομήρους εννέα Λιβανέζους επί 17 μήνες στη βόρεια Συρία. Οι όμηροι αυτοί και δύο τούρκοι πιλότοι που απήχθησαν τον Αύγουστο ως αντίποινα από λιβανέζους ένοπλους, αφέθηκαν ελεύθεροι την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της προαναφερθείσας συμφωνίας.