Δύο φορές μικρότερος είναι ο αριθμός των γεννήσεων σε σχέση με μισό αιώνα πριν στην ΠΓΔΜ και η κυβέρνηση φοβάται τη δημογραφική αλλοίωση και την γήρανση του πληθυσμού.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι υπογράμμισε την σημασία του θέματος με την παρουσία του στα εγκαίνια σύγχρονου παιδικού σταθμού και νηπιαγωγείου. «Πλέον έχουμε δική μας χώρα, ελευθερία και δημοκρατία, ειρήνη και ασφάλεια, αλλά είναι αλήθεια ότι όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουμε την ασταμάτητη μείωση του ρυθμού των γεννήσεων και τη μείωση του αριθμού των βρεφών. Κατά τα τελευταία 50 χρόνια, ο αριθμός των νεογνών στη χώρα έχει μειωθεί δύο φορές και αυτό είναι ένα ανησυχητικό γεγονός», τόνισε στις δηλώσεις του.

Η κυβέρνηση προωθεί μεγαλύτερο δίκτυο παιδικών σταθμών προκειμένου οι πολίτες να έχουν πιο κοντά στην κατοικία τους αυτές τις υποδομές, που πλέον καλύπτουν από μωρά λίγων μηνών μέχρι και τις ηλικίες πριν την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζονται τέσσερις ακόμη καινούργιοι σταθμοί ενώ ανακαινίζονται 15 υφιστάμενοι.

Η σλαβικής καταγωγής πλειοψηφία των κατοίκων στην ΠΓΔΜ αντιμετωπίζει τις τελευταίες δεκαετίες, όπως και άλλες περιοχές της νότιας πρώην Γιουγκοσλαβίας, μεγάλες δημογραφικές αλλαγές που αφορούν την ενίσχυση κυρίως των αλβανικής καταγωγής πληθυσμών.