current views are: 1

24 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση11:57

Οι παρακολουθήσεις αναζωπυρώνουν τον «ψυχρό πόλεμο» ΗΠΑ – Γερμανίας

Οι αποκαλύψεις του πρώην συμβούλου της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA), Έντουαρντ Σνόουντεν, για τις παρακολουθήσεις στην Ευρώπη προκαλούν νέα ένταση στις σχέσεις Ουάσινγκτον – Βερολίνου, αφού η Καγκελαρία είναι έξαλλη με το σενάριο παρακολούθησης του τηλεφώνου της Άνγκελα Μέρκελ.

Δημοσίευση 11:57’
αρθρο-newpost

Οι αποκαλύψεις του πρώην συμβούλου της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA), Έντουαρντ Σνόουντεν, για τις παρακολουθήσεις στην Ευρώπη προκαλούν νέα ένταση στις σχέσεις Ουάσινγκτον – Βερολίνου, αφού η Καγκελαρία είναι έξαλλη με το σενάριο παρακολούθησης του τηλεφώνου της Άνγκελα Μέρκελ.

Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Οι αποκαλύψεις του πρώην συμβούλου της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA), Έντουαρντ Σνόουντεν, για τις παρακολουθήσεις στην Ευρώπη προκαλούν νέα ένταση στις σχέσεις ΟυάσινγκτονΒερολίνου, αφού η Καγκελαρία είναι έξαλλη με το σενάριο παρακολούθησης του τηλεφώνου της Άνγκελα Μέρκελ.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσε για «εξηγήσεις» τον αμερικανό πρεσβευτή, Τζον Έμερσον, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα μόλις τον Αύγουστο. Ο γερμανός ΥΠΕΞ φυσικά δεν θα ζητήσει μόνο εξηγήσεις, αφού σύμφωνα με το Spiegel θα στείλει αυστηρό μήνυμα προς τις ΗΠΑ.

H συγκεκριμένη πρόσκληση αποτελεί ασυνήθιστο και δραστικό μέτρο, αφού συνήθως σε άλλα σημαντικά ζητήματα τέτοιου είδους συζητήσεις γίνονται σε επίπεδο διπλωματών.

Η Μέρκελ, εξάλλου, βρέθηκε εκτεθειμένη από τις αποκαλύψεις, αφού κατά τις πρώτες αποκαλύψεις, το καλοκαίρι, δεν επιτέθηκε στις ΗΠΑ, δείχνοντας «κατανόηση» στις πρακτικές παρακολούθησης και πιστεύοντας ότι δεν υπήρχε ενδεχόμενο παρακολούθησής της.

Μετά τη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης η καγκελάριος, αναγκαστικά, ανέλαβε προσωπικά το ζήτημα απαιτώντας εξηγήσεις από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Εκείνος τη διαβεβαίωση ότι δεν υπήρχε «κοριός» στο τηλέφωνό της, όμως, η καχυποψία του Βερολίνου κυριαρχεί.

Παράλληλα και ο μελλοντικός κυβερνητικός εταίρος της Μέρκελ, ο αρχηγός του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δήλωσε ότι θα του ήταν δύσκολο να φανταστεί να συνάπτεται μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου της ΕΕ με τις ΗΠΑ, αν οι τελευταίες παραβιάζουν τα δικαιώματα και την ιδιωτικότητα των πολιτών.

Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ μίλησε για «παραβίαση εμπιστοσύνης» τονίζοντας πως «οι ΗΠΑ οφείλουν μια συγγνώμη», ενώ την ίδια ώρα, τα πρωτοσέλιδα στον γερμανικό τύπο μιλούν για «προδοσία», για ρήξη ανάμεσα στις δύο χώρες θεωρώντας ότι οι ΗΠΑ το παρατράβηξαν.

Ενδεικτικό του προβληματισμού της ευρωπαϊκής πλευράς για τις δραστηριότητες της NSA είναι το «τετ α τετ» που θα έχουν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Δεν έφταναν οι διαφωνίες για τη διαχείριση της κρίσης στην ευρωζώνη ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Βερολίνο, ήρθαν και οι παρακολουθήσεις και «έδεσαν το γλυκό».


σχετικα αρθρα