Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονταν σήμερα μεταξύ κούρδων μαχητών και τζιχαντιστών για τον έλεγχο μιας πόλης που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

«Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν γύρω στα μεσάνυχτα και διήρκησαν περίπου 12 ώρες την ώρα που οι Κούρδοι προχωρούσαν προς την Αλιαρουμπιέ, μια πόλη η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε και άλλες ομάδες τζιχαντιστών», διευκρίνισε το Παρατηρητήριο. 

«Οι Κούρδοι κατάφεραν να καταλάβουν δύο χωριά που ελέγχονταν από τους τζιχαντιστές, όμως θα τους είναι δύσκολο να ελέγξουν την Αλιαρουμπιέ γιατί το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε έχει συγκεντρώσει στην περιοχή πολλούς μαχητές», σημείωσε ο διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ράμι Άμπντελ Ραχμάν. 

Τόσο για τους Κούρδους όσο και για τους τζιχαντιστές είναι ζωτικής σημασίας να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις περιοχές κοντά στα σύνορα με το Ιράν, διότι αποτελούν σημεία διέλευσης για ανθρώπους και πυρομαχικά. Οι σύροι Κούρδοι βρίσκονται σε επαφή με την αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν και οι τζιχαντιστές με τους αντάρτες του Ιράκ

Εδώ και πολλούς μήνες σημειώνονται μάχες μεταξύ των τζιχαντιστών και των Κούρδων για τον έλεγχο της βορειοανατολικής Συρίας, που είναι πλούσια σε πετρέλαιο και όπου βρίσκονται πολλές σιταποθήκες.
Στο μεταξύ μια επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη νότια Χομς προκάλεσε σήμερα τον θάνατο ενός ανθρώπου, ενώ 43 ακόμη τραυματίστηκαν, όπως μετέδωσε η συριακή κρατική τηλεόραση. 

«Μια τρομοκρατική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην αλ Νούζα της Χομς προκάλεσε τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό 43 ακόμη, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά», σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στη συνοικία αυτή ζουν κυρίως αλαουίτες, μέλη της θρησκευτικής μειονότητας στην οποία ανήκει ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ο στρατός ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Χομς, ενώ οι αντάρτες βρίσκονται οχυρωμένοι στο κέντρο της πόλης.