Ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός της αντιπολίτευσης, που παραμένει βαθιά διχασμένος, ανέβαλε για τις 9 Νοεμβρίου την απόφασή του για το αν θα συμμετάσχει στη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη, την επονομαζόμενη Γενεύη 2, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα από τα στελέχη του, ο Σαμίρ Νάσαρ.

«Λάβαμε την απόφαση να αναβάλουμε τη συνάντηση της Γενικής Συνέλευσης της πολιτικής επιτροπής στην Κωνσταντινούπολη για τις 9 Νοεμβρίου», σημείωσε.

Αρχικά η συνάντηση αυτή ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στις 22 Οκτωβρίου, όμως αναβλήθηκε εξαιτίας της διοργάνωσης στο Λονδίνο της συνόδου της ομάδας των Φίλων της Συρίας.

«Υπάρχει μια διεθνής προσπάθεια, και κυρίως αμερικανική, για να πειστεί ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός να συμμετάσχει στη Γενεύη 2. Το γενικό αίσθημα στον Συνασπισμό ήταν μέχρι τώρα μάλλον μια αντίθεση στη συμμέτοχη στη διάσκεψη. Η άρνηση του Συμβουλίου να συμμετάσχει (στη Γενεύη 2) έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο», υπογράμμισε ο Νάσαρ.

Το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, κύρια συνιστώσα της συριακής αντιπολίτευσης, είχε ανακοινώσει την απόφασή του στις 13 Οκτωβρίου.

«Οι διεθνείς δυνάμεις προσπαθούν να συγκεντρώσουν στη Γενεύη το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό αντιπολιτευόμενων. Η αναβολή της συνάντησης ως τις 9 Νοεμβρίου έχει στόχο να δώσει περισσότερο χρόνο στις συζητήσεις και να ενισχύσει τις προσπάθειες να αλλάξουν γνώμη όσοι αντιτίθενται στη διεθνή διάσκεψη», δήλωσε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού Άχμαντ Τζάρμπα είχε προειδοποιήσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν θα «υπάρξουν διαπραγματεύσεις» χωρίς την εγγύηση ότι η Γενεύη 2 θα διασφαλίσει «τη μεταβίβαση όλων των εξουσιών (…) και την αποχώρηση του δολοφόνου» Άσαντ.

Σύμφωνα με τον Νάσαρ, «μια αντιπροσωπεία του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και θα παραμείνει εκεί μέχρι τη συνάντηση της Γενικής Συνέλευσης για να είναι σε επαφή με όλες τις δυνάμεις που είναι παρούσες και να τις πείσει» να συμμετάσχουν στη Γενεύη 2.

TAGS