Οι πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων της απογραφής πληθυσμού στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, που διεξήχθη από 1 έως 15 Οκτωβρίου, δείχνουν ότι ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται σε 3,7-3,8 εκατομμύρια κατοίκους, αλλά η εθνοτική σύσταση παραμένει άγνωστη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ντνέβνι Άβαζ" του Σαράγεβο.

Στο δημοσίευμα, στο οποίο γίνεται επίκληση ανώνυμων ειδικών της Υπηρεσίας Στατιστικής της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, τονίζεται ότι στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία ζουν περίπου 2,3 - 2,4 εκατομμύρια κάτοικοι, στη Σερβική Δημοκρατία περίπου 1,2-1,4 εκατομμύρια κάτοικοι και στην περιφέρεια Μπρτσκο περίπου 100.000 κάτοικοι.

Αν οι αριθμοί αυτοί επαληθευθούν, όταν θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων της απογραφής πληθυσμού, αυτό θα συνεπάγεται μείωση του πληθυσμού της χώρας κατά 500.000 κατοίκους, από το 1991, όταν διεξήχθη η προηγούμενη απογραφή πληθυσμού ενόψει του πολέμου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τότε η χώρα είχε 4.377.000 κατοίκους, εκ των οποίων 760.000 Κροάτες, 1.366.000 Σέρβους και 1.900.000 Μουσουλμάνους.

Η Υπηρεσία Στατιστικής θα ανακοινώσει επίσημα τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού τον Ιανουάριο του επόμενου έτους.

"Τα πρώτα έγκυρα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από τη Στατιστική Υπηρεσία. Ξέραμε ότι θα υπάρξουν διαφορετικοί υπολογισμοί και το είχαμε τονίσει. Δεν υπάρχει ενδεχόμενο τώρα να έχουμε επίσημα στοιχεία", δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου της Στατιστικής Υπηρεσίας, Μίρσαντα Αντεμπέγκοβιτς, σχολιάζοντας το δημοσίευμα της εφημερίδας.