Τα πρώτα στάδια αιματηρού εμφυλίου πολέμου άγνωστης διάρκειας ζει η Λιβύη, καθώς οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι διατηρούν τον έλεγχο της Τρίπολης, ενώ οι αντικυβερνητικοί ελέγχουν τη Βεγγάζη και μεγάλο μέρος της ανατολικής Λιβύης. Πολυάριθμες πόλεις αλλάζουν καθημερινώς χέρια, ενώ κάθε γέφυρα συνδιαλλαγής ανάμεσα στις δύο πλευρές έχει γκρεμιστεί. Η Δύση παρακολουθεί με αμηχανία, καθώς δεν υπάρχει συναίνεση για το πολιτικά ριψοκίνδυνο βήμα του βομβαρδισμού της Λιβύης για τη διασφάλιση ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Αεροπορική επιδρομή των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι πραγματοποιήθηκε σήμερα κατά του Ρας Λάνουφ, στρατηγικής σημασίας πετρελαιοπαραγωγό πόλη στα ανατολικά της Λιβύης, με τους αντικαθεστωτικούς που την ελέγχουν να κάνουν χρήση αντιαεροπορικών πυροβόλων έπειτα από έκρηξη που έγινε αισθητή και στην πόλη, τονίζουν δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Οι συγκρούσεις μαίνονται στην πόλη Μισράτα, όπου τα κυβερνητικά τεθωρακισμένα, είναι έτοιμα να εισβάλλουν στην πόλη με τους νεκρούς να φτάνουν τους είκοσι ένας, ανάμεσά τους και ένα παιδί και δεκάδες τραυματίες. Την Κυριακή κυβερνητικά πολεμικά αεροπλάνα βομβάρδισαν αποθήκη με ιατρικό υλικό και κυβερνητικά κτήρια, που έχουν καταλάβει οι εξεγερμένοι.

Οι μάχες μαίνονται και στη μικρότερη πόλη Μπιν Ζαουάντ, στα 100 χλμ. ανατολικά της Σίρτης, με απολογισμό 5 νεκρούς, 14 τραυματίες.

Οι εξεγερμένοι επιχειρούν από τα δυτικά να φθάσουν στη Σίρτη (την ιδιαιτέρα πατρίδα του Μουάμαρ Καντάφι), ενώ συγχρόνως οι κυβερνητικές δυνάμεις πολιορκούν μερικές πόλεις, που έχουν περάσει στον έλεγχο των εξεγερμένων. 

Έκκληση για εθνικό διάλογο ώστε να αποφευχθεί η αιματοχυσία

Το Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης ανακοίνωσε σήμερα πως δεν υπάρχει χώρος για διάλογο με την κυβέρνηση Καντάφι και οι συνομιλίες θα πρέπει να διεξαχθούν με βάση ότι ο Λίβυος ηγέτης παραιτείται.

Αξιωματούχος των αντικαθεστωτικών, ο Αχμεντ Τζαμπρίλ δήλωσε στο Ρόιτερ, σχετικά με την έκκληση αυτή: "Έχουμε καταστήσει σαφές από την αρχή ότι προϋπόθεση των διαπραγματεύσεων είναι ότι ο Καντάφι θα παραιτηθεί. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλος συμβιβασμός".

ΝΑΤΟ: Για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Οι επιθέσεις εναντίον αμάχων στη Λιβύη είναι πιθανό να θεωρηθούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και αν συνεχιστούν η διεθνής κοινότητα και ο ΟΗΕ δεν μπορούν να μείνουν απαθείς, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

"Αν ο Καντάφι και ο στρατός του συνεχίσουν να επιτίθενται στο λαό της Λιβύης με συστηματικό τρόπο, δεν μπορώ να φανταστώ ότι η διεθνής κοινότητα και ο ΟΗΕ θα παραμείνουν απαθείς", πρόσθεσε.

Ο Ράσμουσεν πάντως υπογράμμισε πως "το ΝΑΤΟ δεν έχει την πρόθεση να επέμβει" χωρίς την εντολή του ΟΗΕ ακόμα και αν οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι της συμμαχίας έχουν λάβει οδηγίες να προετοιμαστούν για κάθε ενδεχόμενο.

ΟΗΕ: Τέλος στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν, απαίτησε, μέσω ανακοίνωσης του γραφείου του, την Κυριακή, από το καθεστώς της Τρίπολης, να βάλει τέλος στις χωρίς διακρίσεις επιθέσεις εναντίον των πολιτών στη Λιβύη και παράλληλα προειδοποίησε ότι όποιος παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα θα κληθεί να λογοδοτήσει.

Ο Μπαν σε συνάντηση που είχε με τον πρώην ΥΠΕΞ της Ιορδανίας, Αμπντελιλά Αλ-Κχατίμπ, ο οποίος έχει αναλάβει ειδικός απεσταλμένος του οργανισμού στη Λιβύη, του ζήτησε να ξεκινήσει επείγουσες διαβουλεύσεις με τις αρχές στην Τρίπολη αλλά και στις επαρχίες, για να διαπιστώσει τις υπάρχουσες συνθήκες από ανθρωπιστικής πλευράς, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του επικεφαλής του ΟΗΕ.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι Γραμματέας του οργανισμού, συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Καντάφι, Μούσα Κούσα την Κυριακή και του τόνισε ότι, η Τρίπολη θα πρέπει να τηρήσει την ευθύνη που έχει να προστατεύει τους πολίτες της χώρας και να σεβαστεί τη λαϊκή απαίτηση για ειρήνη και αξιοπρέπεια.

Ο Μπαν και ο Λίβυος ΥΠΕΞ, συμφώνησαν για την άμεση αποστολή αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη για να διαπιστώσει τις ανθρωπιστικές συνθήκες στη χώρα. Ο επικεφαλής του ΟΗΕ, προειδοποίησε το καθεστώς Καντάφι, να πειθαρχήσει άμεσα στα ψηφίσματα του οργανισμού, την περασμένη εβδομάδα και να σταματήσει την αδιάκριτη χρήση βίας εις βάρος πολιτών, διαφορετικά θα οδηγηθούν στο Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου.