Ο στρατός του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κατέλαβε σήμερα μια πόλη νοτιοανατολικά της Δαμασκού, η οποία βρισκόταν υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να απομονώσει τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, δήλωσε στρατιωτική πηγή.

Η πηγή αυτή σημείωσε ότι «οι μάχες ξεκίνησαν την Τετάρτη και το έργο ολοκληρώθηκε σήμερα. Απωθήσαμε τους ενόπλους και θέσαμε υπό τον έλεγχό μας την Χτέιτιτ αλ Τουκμάν», που βρίσκεται κοντά στην ανατολική Γούτα, προπύργιο των εξεγερμένων.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό κέντρο για τους εξεγερμένους, διότι εκεί συγκεντρώνονταν και διέθεταν ένα κέντρο διοίκησης. Ο στρατός ανακατέλαβε επίσης τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν στην περιοχή», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, «η επιχείρηση είχε στόχο να σφίξει τον κλοιό γύρω από τους τρομοκράτες στη Γούτα και αυτό γίνεται στο πλαίσιο της τακτικής μας να απομονώσουμε τις περιοχές που ελέγχουν οι τρομοκράτες και να θέσουμε υπό τον έλεγχό μας την ανατολική Γούτα».

«Η επιχείρηση είχε επίσης στόχο να κόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού και υποστήριξης που χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες μέχρι τα σύνορα με την Ιορδανία», διευκρίνισε η στρατιωτική πηγή.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι μάχες ξεκίνησαν πριν τρεις ημέρες και μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί 25 στρατιώτες και 17 εξεγερμένοι.

Στο μεταξύ ο μαρωνίτης πατριάρχης Μπεσάρα Ράι δήλωσε σήμερα στη διάρκεια επίσκεψής του στη Ντόχα ότι ζήτησε από τον εμίρη του Κατάρ να μεσολαβήσει για την απελευθέρωση των δύο επισκόπων που έχουν πέσει θύματα απαγωγής στη Συρία.

Το αίτημα αυτό διατυπώθηκε, την ώρα που το Κατάρ διαδραμάτισε ρόλο κλειδί στην απελευθέρωση το Σάββατο εννέα Λιβανέζων έπειτα από 17 μήνες που βρίσκονταν στα χέρια των σύρων εξεγερμένων.

«Ευχαριστήσαμε το Κατάρ για όλα όσα έκανε για τη διευκόλυνση της απελευθέρωσης των Λιβανέζων ομήρων» στη Συρία, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πατριάρχης, ο οποίος χθες Τετάρτη έγινε δεκτός από τον εμίρη Τάμιμ μπεν Χάμαντ αλ Χαλίφα αλ Θάνι.

«Ζητήσαμε να δράσουν για να διαλευκανθεί η τύχη και να επιτευχθεί η απελευθέρωση των δύο επισκόπων και τριών ιερέων που απήχθησαν τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο», πρόσθεσε.

Οι δύο ιεράρχες, ο Γιοχάνα Ιμπραχίμ, επικεφαλής της συρορθόδοξης μητρόπολης του Χαλεπιού, και ο ελληνορθόδοξος μητροπολίτης Παύλος (Μπούλος Γιαζιτζί) της ίδιας πόλης, απήχθησαν στα τέλη Απριλίου στο Κάφαρ Ντάελ, κοντά στο Χαλέπι.

Καμιά διεκδίκηση δεν διατυπώθηκε για την απαγωγή αυτή, όμως πηγές στους κόλπους της ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, όπως και το συριακό καθεστώς, υποστήριξαν πως οι απαγωγείς είναι «τσετσένοι τζιχαντιστές».