Το κοινοβούλιο της Γροιλανδίας ψήφισε την Πέμπτη με 15 ψήφους υπέρ και 14 κατά, τον τερματισμό της εδώ και δέκα ετών απαγόρευσης εξόρυξης ραδιενεργών υλικών, όπως το ουράνιο.

Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος σε επενδυτές από χώρες όπως η Αυστραλία και η Κίνα να αξιοποιήσουν τον τεράστιο ορυκτό της πλούτο, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Η κίνηση αυτή όχι μόνο θα επιτρέψει την εξόρυξη κοιτασμάτων ουρανίου, αλλά και σπάνιων γαιών, στοιχεία που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα του 21ου αιώνα, από τις ανεμογεννήτριες έως τα υβριδικά αυτοκίνητα και τα κινητά τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας και έως σήμερα η εξόρυξή τους γίνεται κυρίως στην Κίνα.

«Δεν μπορούμε να  ζούμε με την ανεργία και την αύξηση του κόστους ζωής και παράλληλα η οικονομία μας να παραμένει στάσιμη. Γι’αυτό και πήραμε αυτή την απόφαση» δήλωσε η Ινουιτ πρωθυπουργός της Γροιλανδίας η Αλέκα Χάμοντ.

Στην απόφαση αυτή αντιδρούν πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις οι οποίες εκφράζουν τις ανησυχίες τους ότι η εξόρυξη ουρανίου μπορεί να απειλήσει το οικοσύστημα της Αρκτικής.

Επίσης υπενθυμίζεται ότι η Δανία το 2009 εγγυήθηκε την αυτοδιάθεση της Γροιλανδίας και μπορεί ακόμη και σήμερα να επέμβει σε ζητήματα ασφαλείας και εθνικής άμυνας.

Αυτό σημαίνει ότι τα δύο έθνη μπορεί να βρεθούν σε συγκρουσιακή κατάσταση καθώς η απόφαση της Γροιλανδίας ίσως να χρειαστεί να τεθεί σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της Δανίας,

Όπως και να έχει η υλοποίηση της όποιας απόφασης θα είναι χρονοβόρα και με πολλές νομικές παραμέτρους που θα πρέπει να επιλυθούν.