Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σήμερα όταν εξερράγη ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά σε τέμενος στην πόλη Σουκ Ουάντι Μπαράντα, 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Δαμασκού, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

«Μια ισχυρή έκρηξη που προκλήθηκε από την έκρηξη ενός παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά σε ένα τέμενος στην πόλη Σουκ Ουάντι Μπαράντα προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον είκοσι ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων», σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Πολλοί από τους τραυματίες είναι παιδιά, διευκρίνισε ο διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η πόλη βρίσκεται υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων και ότι ο στρατός του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχει λάβει θέσεις ακριβώς έξω από αυτή.

Η κρατική τηλεόραση επίσης μετέδωσε την είδηση της έκρηξης, κατηγορώντας «τρομοκράτες» που συνδέονται με την αλ Κάιντα.

«Οι τρομοκράτες του Μετώπου αλ Νόσρα τοποθέτησαν ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά στο τέμενος Οσάμα μπεν Ζέιντ στην Σουκ Ουάντι Μπαράντα στην επαρχία της Δαμασκού. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πολλούς νεκρούς και τραυματίες», σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο.

Εξάλλου ο συριακός στρατός σκότωσε 41 ισλαμιστές αντάρτες σε ενέδρα κοντά στη Δαμασκό, σύμφωνα με το πρακτορείο SANA.

Από την ενέδρα κοντά στη λίμνη αλ Οτάιμπα, νοτιοανατολικά της Δαμασκού, τραυματίστηκαν επίσης 10 εξεγερμένοι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στο μεταξύ χιλιάδες πολίτες, που είναι πολιορκημένοι από τον στρατό στις περιοχές της Χομς που ελέγχουν οι εξεγερμένοι, έχουν άμεση ανάγκη από επισιτιστική βοήθεια, προειδοποίησε σήμερα το Παρατηρητήριο.

«Περίπου 3.000 πολίτες, εκ των οποίων 500 είναι άνω των 70 ετών, δεν τρέφονται παρά από τα μικρά αποθέματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στις πολιορκημένες συνοικίες της Χομς», εξήγησε ο Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.

Εδώ και περισσότερες από 500 ημέρες εκατοντάδες οικογένειες βρίσκονται πολιορκημένες από τα κυβερνητικά στρατεύματα σε πολλούς τομείς στην παλιά πόλη της Χομς που ελέγχονται από τους εξεγερμένους.

Εδώ και πολλές εβδομάδες «οι τελευταίες σήραγγες που χρησιμοποιούσαν οι εξεγερμένοι για να περνούν εφόδια εντοπίστηκαν και καταστράφηκαν από τον στρατό. Πλέον οι άνθρωποι μπορούν να καταναλώσουν μόνο ό,τι έχουν σε απόθεμα», σημείωσε ο ίδιος.

Ένας ακτιβιστής από την περιοχή δήλωσε ότι «οι ημέρες που τρώγαμε ένα γεύμα την ημέρα έχουν περάσει. Πλέον δεν έχουμε ούτε αυτό». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων εξαπλώνονται πολλές ασθένειες.

Το Παρατηρητήριο επανέλαβε σήμερα την έκκλησή του προς τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να απομακρύνουν τους πολίτες από τις πολιορκούμενες περιοχές «και να τους προσφέρουν εγγυήσεις ότι θα μπορέσουν να απομακρυνθούν από τις περιοχές ελεύθεροι χωρίς να κινδυνεύουν να συλληφθούν» από τον στρατό.