Το εργοστάσιο παραγωγής πετροχημικών προϊόντων και διύλισης του Γκρέιντζμαουθ στη Σκοτία θα ανοίξει και πάλι τελικά μετά τις υποχωρήσεις των εργατικών συνδικάτων, όπως ανακοίνωσε σήμερα η διαχειρίστρια εταιρεία του, η ελβετική Ineos.

Έπειτα από διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των εργατικών συνδικάτων, αλλά και πολιτικούς, το συγκρότημα παραγωγής πετροχημικών και το διυλιστήριο σώθηκαν και οι μέτοχοι συμφώνησαν να επενδύσουν σε αυτό 300 εκατομμύρια λίρες (περίπου 350 εκ. ευρώ), όπως αναφέρει η Ineos σε ανακοίνωσή της.

Η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από την αλλαγή της στάσης του συνδικάτου Unite, το οποίο τελικά δέχθηκε τους αυστηρούς όρους της διεύθυνσης για να συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου: να μην υπάρξουν νέες απεργίες, να παγώσουν οι μισθοί για τρία χρόνια, να μειωθούν οι συντάξεις και ο αριθμός των συνδικαλιστικών εκπροσώπων.

Ελλείψει συμφωνίας η Ineos είχε ανακοινώσει το κλείσιμο του εργοστασίου πετροχημικών, στο οποίο εργάζονται 800 άνθρωποι. Το διυλιστήριο, το οποίο ανήκει κατά το ήμισυ στην κινεζική εταιρεία PetroChina, κινδύνευε επίσης με κλείσιμο. Συνολικά στο εργοστάσιο του Γκρέιντζμαουθ εργάζονται 1.370 άνθρωποι.

Η υπόθεση είχε λάβει πολιτική τροπή, με βρετανούς και κυρίως σκοτσέζους πολιτικούς να πιέζουν να βρεθεί μια λύση ώστε να σωθεί το στρατηγικής σημασίας για την οικονομία της Σκοτίας εργοστάσιο.

Ο πρωθυπουργός της Σκοτίας Άλεξ Σάλμοντ χαιρέτισε σήμερα την εξεύρεση λύσης, η οποία επέτρεψε να αποφευχθεί «μια πιθανή καταστροφή».

Η Ineos, που παραπονείται ότι χάνει χρήματα στο εργοστάσιο του Γκρέιντζμαουθ, θα επενδύσει για να απορροφήσει τη ζημιά και θα κατασκευάσει στο εργοστάσιο έναν τερματικό σταθμό φυσικού αερίου για να λαμβάνει σχιστολιθικό αέριο από τις ΗΠΑ. Η εταιρεία έλαβε εγγυήσεις από τις κυβερνήσεις της Βρετανίας και της Σκοτίας για τις επενδύσεις της.