Ο Μόμτσιλο Κράισνικ καταδικασθείς για εγκλήματα πολέμου και στενότερος συνεργάτης του πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, συγκάλεσε συμβολικά στο Πάλε συγκέντρωση πρώην μελών της Βουλής των Σέρβων της Βοσνίας την περίοδο του πολέμου και διεμήνυσε στους πρώην συνεργάτες του ότι «τα τελευταία 20 χρόνια ήταν το πιο ένδοξο κομμάτι της ιστορίας των Σέρβων δυτικά του Δρίνου».

«Τα χρόνια αυτά ήταν πολύτιμα επειδή εμπεριέχουν τα αποτελέσματα μίας σειράς προσπαθειών στη διάρκεια της ιστορίας» ανέφερε ο Μόμτσιλο Κράισνικ ο οποίος την περίοδο του πολέμου εκτελούσε χρέη πρόεδρου της Βουλής των Σέρβων της Βοσνίας και καταδικάστηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) σε 20 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στο διωγμό Κροατών και Μουσουλμάνων από περιοχές της Βοσνίας.

Ο Μόμτσιλο Κράισνικ αποφυλακίστηκε τον Αύγουστο από φυλακή της Βρετανίας, αφού εξέτισε τα 2/3 της ποινής του.

Η συνεδρίαση οργανώθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 22 χρόνων από την ίδρυση και την πρώτη συνεδρίαση της Βουλής του λαού των Σέρβων στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Στις 24 Οκτωβρίου του 1991, οι Σέρβοι μέλη της Βουλής της τότε Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης (SRBiH) έλαβαν απόφαση για ίδρυση της Βουλής του σερβικού λαού της Βοσνίας «ως το ανώτατο νομοθετικό σώμα των Σέρβων».

Οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση στο Πάλε υιοθέτησαν διακήρυξη με την οποία απευθύνουν έκκληση για συμβίωση, συγχώρεση και συμφιλίωση όλων των λαών της Βοσνίας και διαφύλαξη της Συμφωνίας του Ντέιτον και της Σερβικής Δημοκρατίας, μετέδωσαν ΜΜΕ της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στους πρώην οπαδούς τους μετά από πολύ καιρό για πρώτη φορά απευθύνθηκε, αν και όχι άμεσα ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος δικάζεται από το ICTY για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου.