Ο αντιπρόεδρος της Κένυας Ουίλιαμ Ρούτο θα μπορεί να απουσιάζει από την δίκη του για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) μόνον στην περίπτωση που υποχρεούται να το κάνει λόγω "ειδικών συνθηκών", αποφάσισαν σήμερα οι δικαστές του ΔΠΔ.

Το εφετείο αποφάσισε ότι η απόφαση που είχε ληφθεί σε πρώτο βαθμό, βάσει της οποίας επιτρεπόταν στον αντιπρόεδρο της Κένυας να απουσιάζει από την πλειονότητα των ακροαματικών διαδικασιών, "θα πρέπει να αναιρεθεί", δήλωσε ο δικαστής Σανγκ-Χιουν Σονγκ.

Ωστόσο όπως και οι άλλοι κατηγορούμενοι, ο Ρούτο θα μπορεί στην περίπτωση "ειδικών συνθηκών" να ζητήσει να εξαιρεθεί.

Ο Ρούτο είχε δηλώσει πρόσφατα ότι θέλει να αναβληθεί η δίκη του, ή να συνεχιστεί απουσία του, για να μπορέσει να διαχειριστεί την κρίση στην χώρα του μετά την αιματηρή επίθεση που έγινε σε εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι στα τέλη Σεπτεμβρίου, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 67 ανθρώπων.

Ο 46χρονος Ρούτο είναι ο πρώτος εν ενεργεία υψηλόβαθμος αξιωματούχος που δικάζεται από το ΔΠΔ. Η δίκη του άρχισε στις 10 Σεπτεμβρίου.

Αυτός και ο συγκατηγορούμενός του, ο παραγωγός του ραδιοφώνου Άραπ Σανγκ, δικάζονται για τον ρόλο που διαδραμάτισαν στα μετεκλογικά επεισόδια βίας που συγκλόνισαν την Κένυα στα τέλη του 2007 και τις αρχές του 2008 και στοίχισαν την ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους.

Οι δικαστές είχαν επιτρέψει αρχικά στον Ρούτο να απουσιάζει από την πλειονότητα των ακροαματικών διαδικασιών λόγω των "απαιτητικών καθηκόντων" που έχει ως αντιπρόεδρος, αλλά η απόφαση αυτή ανεστάλη στη συνέχεια κατόπιν αιτήματος του εισαγγελέα.

TAGS