Επιμέλεια: Παναγιώτης Βελισσάρης - Λυμπερίδης

Σεισμική δόνηση 7,3 βαθμών σημειώθηκε 231 μίλια ανατολικά της νήσου Χονσού της Ιαπωνίας, δίχως μέχρι στιγμής να έχουν αναφερθεί θύματα, ενώ σε επιφυλακή τέθηκε προληπτικά και το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι το οποίο έπληξε τη Φουκουσίμα, αλλά ακόμη τέσσερις περιοχές στα ανατολικά παράλια, η οποία ωστόσο άρθηκε λίγες ώρες αργότερα.  

Ένα κύμα ύψους 40 εκατοστών έπληξε τον κόλπο του Κούτζι, στην επαρχία Ιβάτε και την πόλη Σόμα, στην επαρχία της Φουκουσίμα, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση NHK. 

Μικρότερο, ύψους 30 εκατοστών, ήταν το τσουνάμι που καταγράφηκε στο Ισινομάκι της επαρχίας Μιγιάγκι.

Δεν αναφέρθηκαν ζημιές στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα

Από την δόνηση δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής προβλήματα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ούτε αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι το εργοστάσιο καταστράφηκε από το σεισμό και του τσουνάμι που είχε σημειωθεί στην περιοχή το 2011. 

Πάντως, η διαχειρίστρια εταιρεία TEPCO διέταξε τους εργαζόμενους στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα διατάχθηκαν να εκκενώσουν τις εγκαταστάσεις. Η εντολή αφορούσε έναν συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων οι οποίοι κλήθηκαν να φύγουν και να αναζητήσουν προστασία σε σημεία με μεγαλύτερο υψόμετρο, για προληπτικούς λόγους.Για τον ίδιο λόγο απομακρύνθηκαν τα πλοία που ήταν δεμένα στο λιμάνι στα νότια του πυρηνικού σταθμού. 

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή ζημιές.

;

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 475 χιλιόμετρα από το Τόκιο σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο τόσο στην κεντρική Ιαπωνία, όσο και νησί Χοκάιντο στα βόρεια της χώρας.

Αρχικά το USGS είχε αναφέρει ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,6 βαθμών, ενώ στη συνέχεια διόρθωσε την εκτίμησή του σε 7,3. Η δημόσια τηλεόραση NHK της Ιαπωνίας μετέδωσε ότι είχε μικρότερο μέγεθος, 6,8 βαθμών. Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας ανέφερε ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 7,1 βαθμών.