Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιθυμεί τα 28 κράτη - μέλη της Ε.Ε. να καταλήξουν σε μια «συμφωνία κατά της κατασκοπείας» παρόμοια με αυτή που ζητούν η Γερμανία και η Γαλλία από τις ΗΠΑ.

Eκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι η Μέρκελ έχει ήδη θέσει μια τέτοια πρόταση στους ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι καταγγελίες ότι η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) είχε αποκτήσει πρόσβαση σε χιλιάδες γαλλικά αρχεία τηλεπικοινωνιών και παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες της Μέρκελ, έχει προκαλέσει οργή στην Ευρώπη.

Το Βερολίνο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι σκοπεύει να στείλει κορυφαία στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να ζητήσουν εξηγήσεις από τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Μέρκελ απαίτησε από την Ουάσιγκτον να υπάρξει μια «αντικατοσκοπική» συμφωνία με το Βερολίνο και το Παρίσι μέχρι το τέλος του έτους, προσθέτοντας ότι περίμενε Μπαράκ Ομπάμα, να αναλάβει δράση και όχι να εκφράζει τις απολογίες του.

Επίσης, η Μέρκελ φέρται να επέμεινε σε μια πρόταση, σύμφωνα με την οποία οι υπηρεσίες πληροφοριών των χωρών της Ε.Ε. θα πρέπει να συνεργάζονται και όχι να κατασκοπεύουν η μία την άλλη.