Την πρόταση του Μουάμαρ Καντάφι να πραγματοποιηθεί συνάντηση στη βουλή της χώρας προκειμένου να υπάρξει διαπραγμάτευση για τους όρους που θέτει προκειμένου να παραιτηθεί απέρριψαν οι εξεγερμένοι στη Λιβύη, όπως μετέδωσε το Al Jazeera.

Σύμφωνα με πηγές η προσφορά απορρίφθηκε διότι θα ισοδυναμούσε με μια «έντιμη» έξοδο για τον Καντάφι και θα «προσέβαλε» τα θύματά του.

Το τηλεοπτικό δίκτυο ανέφερε πως ο Καντάφι ήθελε εγγυήσεις για την προσωπική ασφάλεια του ιδίου και της οικογένειάς του και την δέσμευση ότι δε θα δικαστούν. Σύμφωνα με το Al Jazeera έστειλε τον πρώην πρωθυπουργό Τζαντάλα Αζούζ Τάλχι να συναντηθεί με τους εξεγερμένους και να προτείνει να υπάρξει μια συνέλευση στο γενικό λαϊκό κογκρέσο, τη βουλή της χώρας, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας αυτής.

Η προσφορά προέβλεπε την παράδοση της εξουσίας από τον Καντάφι σε μια επιτροπή που θα σχηματιζόταν από το γενικό λαϊκό κογκρέσο.

Στερεύουν τα αποθέμετα πετρελαίου των αντικαθεστωτικών

Τα αποθέματα πετρελαίου στην ανατολική Λιβύη, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, κινδυνεύουν να εξαντληθούν εντός μίας εβδομάδας καθώς τα διϋλιστήρια της περιοχής σταμάτησαν τη λειτουργία τους, έγραψε σήμερα η εφημερίδα Gulf News.

Οι ελλείψεις σε καύσιμα για την κίνηση των οχημάτων στην Βεγγάζη και σε ολόκληρη την ανατολική Λιβύη προκαλούν ανησυχία στους αντικαθεστωτικούς, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία εδρεύει στο Ντουμπάι και επικαλείται ανώνυμη πηγή που βρίσκεται σε επαφή με τους εξεγερμένους.

Ο εκπρόσωπος της μεταβατικής κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης, που ελέγχεται από τους αντικαθεστωτικούς Τάρεκ Μπου Ζακίγια δήλωσε στην εφημερίδα ότι η περιοχή θα αντιμετωπίσει "σοβαρές ελλείψεις" σε καύσιμα σύντομα.

Ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν αποθέματα πετρελαίου στην ανατολική Λιβύη, τα διϋλιστήρια της περιοχής σταμάτησαν την επεξεργασία αργού πετρελαίου, αναφέρει το δημοσίευμα. Οι εξεγερμένοι συζητούν το ενδεχόμενο εισαγωγής καυσίμων - ίσως από ιταλικά διϋλιστήρια - έγραψε η εφημερίδα.

ΗΠΑ: Εξετάζεται η προμήθεια όπλων στους εξεγερμένους

Το να δοθούν όπλα στους εξεγερμένους στη Λιβύη που προσπαθούν να ανατρέψουν τον Μουάμαρ Καντάφι "εξετάζεται", στο πλαίσιο της αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας στην κρίση, αλλά θα ήταν μια "πρόωρη" κίνηση, ανέφερε ο Λευκός Οίκος την Δευτέρα, μέσω του εκπροσώπου του, Τζέι Κάρνι.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να αποκαταστήσει επαφές με την αντιπολίτευση στη Λιβύη για να διασφαλίσει η κυβέρνηση που θέλει να σχηματίσει θα είναι δημοκρατική, θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι "πιστεύει αυτό που πιστεύουμε ότι θέλει ο λαός της Λιβύης", πρόσθεσε ο Κάρνι.

"Θα ήταν πρόωρο να στείλουμε όπλα σε μια ταχυδρομική θυρίδα στην ανατολική Λιβύη", είπε. Πρέπει να μην βιαστούμε όσον αφορά τις επιλογές που επιδιώκουμε".

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Πι Τζέι Κρόουλι δήλωσε ότι προς το παρόν "δεν είναι νόμιμη" επιλογή το να σταλούν όπλα στους εξεγερμένους στη Λιβύη, καθώς αφορά και εκείνους το εμπάργκο όπλων που επέβαλε την 27η Φεβρουαρίου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

"Εξ όσων αντιλαμβάνομαι το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ επέβαλε εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Όχι στην κυβέρνηση της Λιβύης. Στη Λιβύη", είπε.

Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα αντιμετωπίζει πιέσεις από Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς που την καλούν να προβεί σε άμεση επέμβαση στη Λιβύη.

Ο δημοκρατικός Μπιλ Ρίτσαρντσον, πρώην πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, είπε επίσης ότι είναι "καιρός" να εξοπλιστούν οι εξεγερμένοι. Ο Μιτς Μακόνελ, κορυφαίο στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, είπε ότι μια από τις επιλογές της Ουάσινγκτον είναι "απλά να εξοπλίσει και να βοηθήσει" τους εξεγερμένους, πρακτική που όπως επισήμανε εφαρμοζόταν συχνά στον ψυχρό πόλεμο.

Ο Κρόουλι διέψευσε παράλληλα χθες δημοσίευμα Βρετανικής εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση Ομπάμα ζήτησε από τη Σαουδική Αραβία να στείλει όπλα στους εξεγερμένους Λίβυους.

Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης: Ζητάει από την Άγκυρα να καταδικάσει τη δράση των ένοπλων μισθοφόρων

Τέλος, το Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης, που συγκροτήθηκε από τις ομάδες της αντιπολίτευσης στη Λιβύη, κάλεσε την Τουρκία να καταδικάσει τους μισθοφόρους, που επιτίθενται κατά αμάχων πολιτών.

Με τις πολεμικές συγκρούσεις στη βορειοαφρικανική χώρα να βρίσκεται πλέον στην 3η εβδομάδα, το μέτωπο της αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι ελέγχει ποσοστό 75% της Λιβύης, ενώ οι ηγέτες της αντιπολίτευσης τονίζουν ότι ο λαός της Λιβύης, επιθυμεί την άμεση απομάκρυνση του Μοαμάρ Καντάφι.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης τονίζουν ότι ο Καντάφι εξακολουθεί να ελέγχει την Τρίπολη, εξαιτίας των μισθοφόρων και των ειδικών μονάδων που τον υποστηρίζουν.