ι 21 ηγέτες του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) -εννέα από τους οποίους βρίσκονταν στη Σεούλ της Νότιας Κορέας όπου ολοκληρώθηκε νωρίτερα σήμερα η σύνοδος κορυφής της G20- συναντώνται σήμερα στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας,

όπου θα πραγματοποιηθεί η διήμερη διάσκεψη του φόρουμ, με αντικείμενο συνομιλιών μία νέα στρατηγική ανάπτυξης και τη δημιουργία μίας τεράστιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου.

Στη Γιοκοχάμα, νότια του Τόκιο, έχει ήδη αφιχθεί ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο, ενώ αναμένεται και ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, οι οποίοι στο περιθώριο της διάσκεψης θα έχουν και διμερείς συνομιλίες με τον ιάπωνα ομόλογο τους Ναότο Καν.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου των ιαπωνικών αρχών, οι ηγέτες -μετά τις θερμές συνομιλίες για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και τις εμπορικές ανισορροπίες- θα νιώσουν τη δροσερή ιαπωνική φιλοξενία, στο πλαίσιο της εκστρατείας "Cool Japan". Οι ηγέτες θα καθίσουν σε πολυτελείς πολυθρόνες γύρω από μία "ψηφιακή λίμνη" -μία βιντεο-οθόνη σε σχήμα λίμνης- στην οποία θα κολυμπούν ψηφιακά ψάρια, ενώ φύλλα θα πέφτουν γύρω από μία ψηφιακή συστάδα από μπαμπού.

Σκοπός της ιαπωνικής πρωτοβουλίας είναι να κάνουν τους πολιτικούς ηγέτες να νιώσουν ότι βρίσκονται μέσα σε ένα φθινοπωρινό δάσος, ενώ στη συνέχεια, και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, θα παρακολουθήσουν επίδειξη τόσο παραδοσιακών όσο και σύγχρονων στοιχείων της Ιαπωνίας.