Ο Γκιόργκι Μαργκβελασβίλι, σύμμαχος του δισεκατομμυριούχου πρωθυπουργού, Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στη Γεωργία, εδραιώνοντας τον συνασπισμό του «Γεωργιανού Ονείρου» στην εξουσία, μετά τη δεκαετή διακυβέρνηση του Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Με τη νίκη του Μαργκβελασβίλι ο συνασπισμός «Γεωργιανό Όνειρο» του Ιβανισβίλι αποκτά τον έλεγχο τόσο της προεδρίας όσο και της κυβέρνησης για πρώτη φορά.

Τα exit poll έδειξαν από νωρίς πολύ μεγάλη διαφορά από τον υποψήφιο του κόμματος του Σαακασβίλι, Νταβίντ Μπακράτζε, ο οποίος παραδέχτηκε την ήττα του πριν ακόμη ξεκινήσει η επίσημη καταμέτρηση των ψήφων.

«Δείξαμε στον κόσμο πώς οι ελεύθεροι άνθρωποι κάνουν ελεύθερες επιλογές», δήλωσε ο 44χρονος Μαργκβελασβίλι, κάτοχος ντοκτορά στη φιλοσοφία.

Ο Μαργκβελασβίλι χρειαζόταν άνω του 50% των ψήφων για να εξασφαλίσει τη νίκη από τον πρώτο γύρο. Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, οι εκλογές θα έχουν ως αποτέλεσμα μόνο μια μικρή ανάπαυλα από την πολιτική αβεβαιότητα στην στρατηγικής σημασίας για την Ρωσία και την Ευρώπη χώρα των 4,5 εκατ. πολιτών, από την οποία διέρχονται αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Κασπία Θάλασσα.

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, ο Μαργκβελασβίλι φαίνεται να συγκεντρώνει κοντά στο 64% των ψήφων, με τον Μπακράτζε να κινείται γύρω στο 21%.

Ο νέος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι ο βασικός του στόχος στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής είναι να επιτύχει μια στενή σχέση τόσο με την Δύση όσο και με τη Ρωσία, αναζητώντας να επιτύχει μια ισορροπία που μοιάζει να έχει χαθεί εδώ και καιρό.

Από πλευράς του ο Ιβανισβίλι έχει δηλώσει ότι θα αποχωρήσει σύντομα από την πολιτική, καθώς ισχυρίζεται ότι το έργο του θα έχει ολοκληρωθεί όταν αποχωρήσει ο Σαακασβίλι. Ωστόσο, αναμένεται να συνεχίσει να ασκεί επιρροή.