Αρχίζει, σήμερα, στις Βρυξέλες ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η τελευταία συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών ήταν πριν από τρεισήμισι χρόνια, όταν στη Βιέννη ολοκληρώθηκαν, χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία, οι συνομιλίες για το καθεστώς και το Κόσοβο κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία.

Στις σημερινές συνομιλίες αναμένεται να κυριαρχήσουν τεχνικά ζητήματα, που αφορούν τη διαβίωση του σερβικού πληθυσμού στο Κόσοβο.

Η διαπραγματευτική ομάδα του Βελιγραδίου, με επικεφαλής τον πολιτικό διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών της Σερβίας, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς, αναχώρησε χθες για τις Βρυξέλλες. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Κοσόβου είναι η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Εντίτα Ταχίρι.

Στην Πρίστινα, πριν ακόμη αρχίσουν οι συνομιλίες, εκδηλώθηκαν διαφωνίες και πολιτική ένταση. Η συνεδρίαση της Βουλής του Κοσόβου, η οποία συγκλήθηκε για να επικυρώσει ψήφισμα, που κατέθεσε η κυβέρνηση για την έναρξη των συνομιλιών, διακόπηκε εξαιτίας της διαφωνίας μεταξύ των κομμάτων για την αναγκαιότητα και το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων.

Ο πρωθυπουργός, Χασίμ Θάτσι, δεν κατάφερε να πείσει την πλειοψηφία να εγκρίνει τη συμμετοχή της αντιπροσωπείας του Κοσόβου στις συνομιλίες των Βρυξελλών. Ακόμη και η τροποποίηση της πρότασης, με την προσθήκη της επισήμανσης, ότι οι συνομιλίες θα ασχοληθούν μόνο με "τεχνικά ζητήματα" δεν ήταν αρκετό για να δοθεί από τη Βουλή το "πράσινο φως" για τη συμμετοχή της αντιπροσωπείας των Αλβανών.

Η συνεδρίαση της Βουλής θα συνεχιστεί την Πέμπτη, αφού προηγουμένως συναντηθούν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών ομάδων, σε μία προσπάθεια να επιτευχθεί συναίνεση για το περιεχόμενο του ψηφίσματος.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής του Κοσόβου, Τζαβίτ Χαλίτι, ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία των Αλβανών θα συμμετάσχει στις συνομιλίες των Βρυξελλών, παρότι δεν έλαβε σχετική εντολή από το κοινοβούλιο.