Στα χέρια των στρατευμάτων του σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ βρίσκεται εκ νέου η ιστορική χριστιανική πόλη Σαντάντ, στην κεντρική Συρία, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης της εμπόλεμης χώρας.

Όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο SANA, οι τακτικές δυνάμεις «απεκατέστησαν την ασφάλεια και τη σταθερότητα» στη Σαντάντ το πρωί της Δευτέρας.

Η πόλη, η οποία βρίσκεται περίπου 110 χιλιόμετρα βόρεια της συριακής πρωτεύουσας και ανήκει στην ταραχώδη στρατηγική επαρχία Χομς, είχε περιέλθει στον έλεγχο αντικαθεστωτικών ισλαμικών οργανώσεων στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος μίλησε την προηγούμενη Τρίτη στο πρακτορείο Reuters, οι ισλαμιστές αντάρτες «σκότωσαν όποιον βρήκαν στους δρόμους», αλλά δεν εισέβαλαν σε σπίτια.

Παρά ταύτα, παραμένει αβέβαιο εάν τα κίνητρα των ανταρτών για την έφοδο στη Σαντάντ ήταν θρησκευτικά, δεδομένου ότι η πόλη βρίσκεται κοντά σε πολύτιμες αποθήκες όπλων, αλλά και συνορεύει με άλλους οικισμούς που υποστηρίζουν τους αντικυβερνητικούς.