Αίγυπτος: Ο Μόρσι δεν αναγνωρίζει την εξουσία των δικαστών του

Αίγυπτος: Ο Μόρσι δεν αναγνωρίζει την εξουσία των δικαστών του

Αρνείται να αναγνωρίσει τους δικαστές του ο καθαιρεθείς ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος συνελήφθη από το στρατό στις 3 Ιουλίου.

Στην ανακοίνωση ότι δεν την εξουσία του δικαστηρίου που πρόκειται να τον δικάσει στις 4 Νοεμβρίου για «προτροπή σε φόνο», προχώρησε σήμερα ο συνασπισμός των οπαδών του.

«Κανένας δικηγόρος, αιγύπτιος ή ξένος, δεν θα υπερασπιστεί τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι επειδή ο πρόεδρος δεν αναγνωρίζει αυτή τη δίκη ούτε οποιαδήποτε ενέργεια ή διαδικασία προκύπτει από το πραξικόπημα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συμμαχία για τη Δημοκρατία και Εναντίον του Πραξικοπήματος, ένας συνασπισμός των οπαδών του μοναδικού δημοκρατικά εκλεγμένου αρχηγού του αιγυπτιακού κράτους, ο οποίος απαρτίζεται κυρίως από Αδελφούς Μουσουλμάνους, μέλη της ισλαμιστικής αδελφότητας του Μόρσι που είχε κερδίσει με διαφορά τις βουλευτικές εκλογές στα τέλη του 2011.

Ο Μόρσι, ο οποίος κρατείται σε μυστική τοποθεσία από το στρατό ο οποίος διόρισε στις 3 Ιουλίου μια κυβέρνηση κι ένα προσωρινό πρόεδρο, πρόκειται να εμφανισθεί στις 4 Νοεμβρίου ενώπιον ενός δικαστηρίου του Καΐρου μαζί με άλλα 14 πρόσωπα με την κατηγορία της προτροπής σε φόνο διαδηλωτών στις 5 Δεκεμβριου 2012, όταν ήταν στην εξουσία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μια ομάδα «δικηγόρων θυμάτων του πραξικοπήματος» είναι η μοναδική που μπορεί να ομιλεί εξ ονόματος του Μόρσι και θα είναι παρούσα στη δίκη «όχι για να τον υπερασπίσει, αλλά για να παρατηρήσει τη διαδικασία».

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο