Οι γερμανοί χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλδημοκράτες δεν κατάφεραν, στις χθεσινές τους διαβουλεύσεις, να γεφυρώσουν τις διαφορές τους στα επίμαχα ζητήματα της διαχείρισης της ευρωκρίσης και της τραπεζικής ενοποίησης, ωστόσο συμφώνησαν στην καθιέρωση του φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Σε δηλώσεις τους, μετά την ολοκλήρωση της τετράωρης συνεδρίασης, οι επικεφαλής της «υποομάδας Ευρώπη» Μάρτιν Σουλτς και Χέρμπερτ Ρόιλ ανέφεραν ότι διαπίστωσαν την ανάγκη για περαιτέρω διαβουλεύσεις σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κρίσης στην ευρωζώνη και την τραπεζικής ενοποίηση.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, τα κυριότερα «αγκάθια» ήταν το Ταμείο Απόσβεσης Χρέους, το οποίο απορρίπτουν οι Χριστιανοδημοκράτες και στη ρύθμιση των χρηματοοικονομικών αγορών.

Στη συνεδρίαση δεν συζητήθηκε η πρόταση των Σοσιαλδημοκρατών για την έκδοση ευρωομολόγων, καθώς όπως δήλωσε  και ο σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς δεν είναι συμβατή με το γερμανικό σύνταγμα.

Πάντως, οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη καθιέρωσης στην Ευρώπη του φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών. «Υπάρχει συναίνεση στο ζήτημα αυτό», είπε ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών στις διαπραγματεύσεις Χέρμπερτ Ρόιλ.
 
Συμφώνησαν ακόμη ότι στο μέλλον θα πρέπει τα δημοσιονομικά της Ε.Ε. να επικεντρωθούν περισσότερο στην ανάπτυξη, την απασχόληση και στις καινοτομίες.

Όπως επισήμανε ο κ. Σουλτς, «προέκυψαν ήδη τα πρώτα αποτελέσματα», ωστόσο «σε κάποια άλλα ζητήματα απαιτείται περισσότερος χρόνος». Τα μέλη της υποομάδας συμφωνούν ότι το Βερολίνο θα πρέπει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη.

Τα αποτελέσματα της πρώτης συνεδρίασης της «υποομάδας Ευρώπη» αλλά και οι διαφωνίες παραπέμπονται στη διευρυμένη σύσκεψη των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο κομμάτων την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, όπου αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.