Συνεργάτες του προέδρου Χριστόφια στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου θα έχουν την Τετάρτη στην Νέα Υόρκη συνάντηση με εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για το κεφάλαιο του περιουσιακού, στο οποίο είναι ασύμβατες στα βασικά σημεία τους οι θέσεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

Εξάλλου, για το ίδιο θέμα, οι εμπειρογνώμονες του διεθνούς οργανισμού αναμένονται στην Κύπρο στο τέλος Μαρτίου για χωριστές επαφές με τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με το ΡΙΚ οι συνεργάτες του Κυπρίου προέδρου- Τουμάζος Τσελεπής, Νίκος Αιμιλίου και Μιχάλης Σαρρής- έχουν οδηγίες να επαναδιατυπώσουν στην Νέα Υόρκη τις "κόκκινες γραμμές” της ελληνοκυπριακής πλευράς επί του περιουσιακού.

Στις "κόκκινες γραμμές" περιλαμβάνονται η διασφάλιση του δικαιώματος του νόμιμου ιδιοκτήτη να αποφασίζει για την τύχη της περιουσίας του, αλλά και η διασύνδεση εδαφικού και περιουσιακού.Οι διαβουλεύσεις της Τετάρτης στην έδρα του διεθνούς οργανισμού θα είναι διερευνητικού χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποκτήσουν τη μορφή διαπραγμάτευσης. Η ομάδα των τριών, αποτελούμενη από τους Τουμάζο Τσιελεπή, Νίκο Αιμιλίου και Μιχάλη Σαρρή, μελετά με προσοχή τις θέσεις που θα καταθέσει στη συνάντηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να εξηγήσουν στους ειδικούς των Ηνωμένων Εθνών ότι όσο μεγαλύτερες είναι οι εδαφικές αναπροσαρμογές, όσα περισσότερα εδάφη τεθούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, εξ αντικειμένου διευκολύνεται η επίλυση του περιουσιακού, διότι θα μείνουν λιγότεροι Ελληνοκύπριοι να διεκδικήσουν επιστροφή υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Επιπλέον, θα επαναλάβουν ότι οι ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα αποτελούν αντικείμενο παράνομης εκμετάλλευσης. Ανάλογη συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί προ δεκαημέρου στη Νέα Υόρκη και με τον σύμβουλο του Ντερβίς Ερογλου, Κουτρέτ Οζερσάι. Εξάλλου, για το ίδιο θέμα οι εμπειρογνώμονες του διεθνούς οργανισμού αναμένονται στην Κύπρο στο τέλος Μαρτίου για χωριστές επαφές με τις δύο πλευρές.

Κυπριακή κυβερνητική πηγή, την οποία επικαλείται το ΡΙΚ απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο κοινής συνάντησης με τις δύο πλευρές, διευκρινίζοντας ότι "κάτι τέτοιο ίσως να αποκτούσε τη μορφή επιδιαιτησίας".