Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Η τρέχουσα απόπειρα επανεκκίνησης της διαδικασίας για την επίλυση του Κυπριακού οδηγείται σε αδιέξοδο πριν καν ξεκινήσει. Αιτία πρώτη, το ασαφές πλαίσιο που θέλουν να βάλουν οι Τούρκοι στο διάλογο. Αιτία δεύτερη, ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Ο στόχος των διαπραγματεύσεων που τρέχουν αυτή τη στιγμή ανάμεσα στους εκπροσώπους των δύο κοινοτήτων είναι ένα κοινό ανακοινωθέν, στη βάση του οποίου Αναστασιάδης και Ερόγλου θα ξαναρχίσουν επίσημα τις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο το ανακοινωθέν αυτό έχει ήδη αναδειχτεί σε μείζων εμπόδιο.

Οι Κύπριοι θέλουν να λέει ξεκάθαρα, ότι επιδίωξη είναι ένα κράτος με μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα και κυριαρχία και μια ιθαγένεια. Οι Τούρκοι δεν το θέλουν ειδικά σε ότι αφορά στην κυριαρχία και κάνουν μανούβρες.

Παρά το γεγονός ότι η Λευκωσία είναι αυτή που βρίσκεται στην πιο δύσκολη θέση, έχει φτάσει στο αμήν, σε σημείο, από το οποίο δεν μπορεί να κάνει καμιά υποχώρηση. Το πόσο άσχημα είναι τα πράγματα και το γενικότερο κλίμα, κατέστη σαφές από τις δηλώσεις του κύπριου προέδρου Ν. Αναστασιάδη την Κυριακή: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα υποκύψει σε πιέσεις για να προσέλθει σε ένα διάλογο χάριν του διαλόγου», δήλωσε, σημειώνοντας ότι αυτό απευθύνεται και «σε κάποιους διεθνείς παράγοντες».

Εξήγησε μάλιστα ότι αυτοί, «θα πρέπει και εκείνοι να συνειδητοποιήσουν και να διαμηνύσουν -και προς την Άγκυρα και προς τους Τουρκοκυπρίους- ότι θα πρέπει, επιτέλους  να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη» και πρόσθεσε ότι χρειάζεται «ένα κοινό ανακοινωθέν, που θα θέτει το πλαίσιο με στόχο την εξεύρεση μιας λύσης που δεν θα αμφισβητεί τη μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, τη μια και μόνη κυριαρχία, τη μια και μόνη ιθαγένεια».

Αυτά αποτελούν προϋποθέσεις, χωρίς τις οποίες δεν θα «συμμετέχουμε σε ένα διάλογο κωφών και αυτό είναι και καθήκον των  Ηνωμένων Εθνών. Δεν μπορεί να παραγνωρίζονται τα ψηφίσματα είτε της Γενικής Συνέλευσης ούτε οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Την τελειωτική βολή στις διαπραγματεύσεις πάντως την έδωσε μια πληροφορία ότι ο Ντάουνερ έχει στείλει επιστολή στον Μπαρόζο με αίτημα  για να αποτραπεί ο διορισμός ομολόγου του για το Κυπριακό από την ΕΕ, μια επιθυμία στην οποία είχε επενδύσει πολλά ο Αναστασιάδης.

Όλα τα κόμματα καταδίκασαν τον Ντάουνερ, τονίζοντας ότι είναι αναξιόπιστος και ότι όσο παραμένει στη θέση του, δεν θα υπάρχει πρόοδος στο Κυπριακό. Ούτως ή άλλως ο πρωην Υπεξ της Αυστραλίας έχει την τακτική να λειτουργεί ως ταύρος σε υαλοπωλείο  και έχει τις κάκιστες των σχέσεων με τους Κύπριους Πολιτικούς, με τον Αναστασιάδη κατάφερε να στακωθεί ήδη τον περασμένο Απρίλιο, ενώ στη Λευκωσία υποπτεύονται, ότι λειτουργεί υπέρ των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων.