Νέες διαδηλώσεις στο Ιράν προγραμματίζουν για σήμερα οι πολέμιοι του καθεστώτος της Τεχεράνης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μετέδωσαν ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης. Ο πρώην πρόεδρος Ραφσαντζανί έχασε σημαντικό αξίωμα στους κόλπους της εξουσίας.

Οι διαδηλώσεις, που υποκινήθηκαν από το κίνημα "Πράσινο Κύμα", στοχεύουν κυρίως στη διασφάλιση της απελευθέρωσης των δύο ηγετών του- του Μιρ Χουσέιν Μουσαβί και του Μεχντί Καρουμπί- οι οποίοι βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό περίπου επί τρεις εβδομάδες.

Οι σύζυγοι των δύο ηγετών Ζάχρα Ραχναβάρντ και Φατμέ Καρουμπί φέρεται ότι κρατούνται στη στρατιωτική φυλακή της Χεσματιέχ στην ανατολική Τεχεράνη.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί διέψευσε ότι οι γυναίκες έχουν φυλακιστεί και είπε ότι βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό, με τους συγγενείς των  Μουσαβί και Καρουμπί να υποστηρίζουν ότι τα φώτα στα σπίτια τους είναι σβηστά επί εβδομάδες.

Αν οι δύο γυναίκες βρίσκονταν σε κατ' οίκον περιορισμό- σύμφωνα με τους ίδιους -τότε θα τους επιτρεπόταν να συναντούν συγγενικά τους πρόσωπα.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας άγνωστος αριθμός διαδηλωτών συνελήφθη στη διάρκεια δύο διαδηλώσεων τις τελευταίες εβδομάδες.

Περισσότεροι από 200 βουλευτές, πολλές οργανώσεις ιερωμένων και πολλοί υποστηρικτές της κυβέρνησης έχουν κάνει έκκληση για τη σύλληψη και την εκτέλεση του Μουσαβί και του Καρουμπί με την κατηγορία της υπονόμευσης του ισλαμικού συστήματος και της συνεργασίας με ξένες δυνάμεις.

"Υποβάθμιση" Ραφσαντζανί

Ο πρώην πρόεδρος του Ιράν Αλί Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί έχασε σήμερα μια σημαντική θέση στους κόλπους της εξουσίας, παραχωρώντας τη θέση του επικεφαλής ενός σημαντικού κρατικού σώματος ιερωμένων σε ένα συντηρητικό υποψήφιο, μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε από σκληροπυρηνικούς ότι υποστήριξε τους μεταρρυθμιστές της αντιπολίτευσης στην κρίση που ακολούθησε την αμφισβητηθείσα επανεκλογή του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Ο Αγιατολάχ Μοχαμάντ Ρεζά Μαχνταβί Κανί εξελέγη νέος πρόεδρος της Συνέλευσης των Ειδικών μετά την απόσυρση από τον Ραφσαντζανί της υποψηφιότητάς του για τη θέση αυτή, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Ο Ραφσαντζανί ήταν πρόεδρος της Συνέλευσης των Ειδικών από το 2007. Η Συνέλευση των Ειδικών, η οποία αριθμεί 86 μέλη εκλέγει, ελέγχει ακόμα και καθαιρεί τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη της χώρας. Ο 80χρονος Μαχνταβί Κανί ήταν πρωθυπουργός της χώρας ένα χρόνο μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979.