Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Σάλο έχει προκαλέσει στη Γαλλία το βιβλίο του Φρεντερίκ Μιτεράν, ανηψιού του πρώην προέδρου  της χώρας, Φρανσουά Μιτεράν και υπουργού της κυβέρνησης Σαρκοζί.

Ο δηλωμένος ομοφυλόφιλος Μιτεράν στο βιβλίο «La Récréation» («Αναδημιουργία») εκφράζει τις σκέψεις του και τις… προτιμήσεις του για πολιτικά πρόσωπα εντός και εκτός Γαλλίας, στα τρία χρόνια που είχε αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, μέσα στις 720 σελίδες του βιβλίου, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού βρίσκει, μεταξύ άλλων, «γοητευτικό» τον νυν υπουργό Εσωτερικών του Ολάντ, Μανουέλ Βαλς, μιλάει για τη «φυσική ομορφιά» του πρώην πρωθυπουργού, Φρανσουά Φιγιόν ενώ εκφράζει τον… θαυμασμό του για άλλον έναν υπουργό, τον Λοράν Βοκιέζ, σύμφωνα με τη «Le Point».

Ο τελευταίος, του έστειλε «ραβασάκι» ρωτώντας τον γιατί τον κοίταζε επίμονα κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου.

Ο Μιτεράν, συγγραφέας, ηθοποιός και τηλεπαρουσιαστής, μάλιστα, χαρακτηρίζει τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ ως «gay friendly» έπειτα από συνάντησή τους σε επίσημο ταξίδι στην ασιατική χώρα το 2010.

Παράλληλα, γράφει ότι η πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναγκάστηκε σε αρκετές περιπτώσεις να τον απομακρύνει από τους άνδρες ασφαλείας της!

Ο ίδιος κάνει και αποκαλύψεις και για τον Νικολά Σαρκοζί, σημειώνοντας ότι «απεχθανόταν τη σούπα με λάχανο της Άνγκελα Μέρκελ».

Σημειώνεται, πάντως ότι τον Οκτώβριου του 2009 ζητήθηκε από πολλές φωνές η παραίτηση του Μιτεράν, αφού στην αυτοβιογραφία του η οποία είχε εκδοθεί το 2005 με τίτλο «Η Κακή Ζωή» («La mauvaise vie») είχε αποκαλύψει ότι συνήθιζε να πληρώνει νεαρούς για να του προσφέρουν σεξουαλικές υπηρεσίες.

Ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις προκάλεσε η στήριξή του στον σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι στην υπόθεση βιασμού ανήλικης το 1977, με την Μαρίν Λεπέν να ζητά την παραίτησή του για να αποκατασταθεί η «ηθική ακεραιότητα της Γαλλίας».

Δεν ξέρουμε για τη σούπα, το βιβλίο του Φρεντερίκ Μιτεράν πάντως είναι «πιπεράτο»...