Ο αντιπρόεδρος της συριακής κυβέρνησης, Κάντρι Τζαμίλ, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του την Τρίτη, όπως μετέδωσαν τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Τζαμίλ είναι μέλος της, όπως την χαρακτηρίζει ο πρόεδρος Άσαντ, «πατριωτικής αντιπολίτευσης», η οποία απαρτίζεται από πολιτικά κόμματα που θεωρούν εαυτούς αντιπάλους του προέδρου, αλλά δεν έχουν ταχθεί στο πλευρό της εξέγερσης εναντίον του.

«Με προεδρικό διάταγμα καθαιρείται ο Κάντρι Τζαμίλ από τα καθήκοντά του», μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.

«Ο Τζαμίλ απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του επειδή απουσίασε από την θέση του χωρίς να έχει λάβει προηγουμένως άδεια και δεν εκπλήρωσε τα καθήκοντά του (...). Επιπροσθέτως είχε δραστηριότητες και συναντήσεις εκτός της χώρας χωρίς να υπάρχει συντονισμός με την κυβέρνηση», πρόσθεσε το Sana.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Μέσης Ανατολής δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ο Τζαμίλ συναντήθηκε με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Συρία Ρόμπερτ Φορντ το Σάββατο στην Γενεύη με τον οποίο συζήτησε σχετικά με την προετοιμασία της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης που είναι γνωστή ως «Γενεύη 2».

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία επιζητούν να αρχίσουν οι ειρηνευτικές αυτές συνομιλίες αλλά οι Σύροι αντάρτες ζητούν διαβεβαιώσεις ότι ο Άσαντ θα απομακρυνθεί από την εξουσία, ενώ η κυβέρνηση του Άσαντ απορρίπτει οποιεσδήποτε προϋποθέσεις για να συμφωνήσει για την διεξαγωγή τους.

TAGS