Η Αυστραλία εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε Αυστραλούς πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό και έχουν λάβει μέρος στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Σύμφωνα με την Αυστραλιανή Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών (ASIO) περίπου 200 Αυστραλοί πολίτες έχουν λάβει μέρος στον συριακό εμφύλιο.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μπομπ Καρ, δήλωσε πως, ως υπουργός εξέτασε το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα, Αυστραλών πολιτών που πολέμησαν στην Συρία αλλά του είπαν πως «νομικά αυτό είναι αδύνατο».

Ο κ. Καρ κάλεσε την κυβέρνηση του Τόνι Άμποτ να αλλάξει τη νομοθεσία και να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε Αυστραλούς που πολεμάνε στη Συρία.

Ο υπουργός Μετανάστευσης, Σκοτ Μόρισον, σχολίασε ότι συμφωνεί με την ιδέα και εξέφρασε την ελπίδα αν παρθεί η σχετική πρωτοβουλία να στηριχθεί από όλα τα κόμματα. 

«Η κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα, που πολίτες της λαμβάνουν μέρος στον εμφύλιο σπαραγμό μιας άλλης χώρας» είπε ο κ. Μόρισον.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για Άραβες που έχουν πολιτογραφηθεί Αυστραλοί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές, οι άνθρωποι αυτοί πολεμάνε στο πλευρό αντάρτικων ομάδων κάποιες από τις οποίες θεωρούνται τρομοκρατικές οργανώσεις από την Αυστραλία.