Η δικαιοσύνη της Νότιας Αφρικής καταδίκασε σήμερα σε ποινή κάθειρξης 35 ετών τα 5 ηγετικά στελέχη μιας ακροδεξιάς οργάνωσης λευκών, που κατηγορούνταν για συνωμοσία με στόχο την δολοφονία του πρώην προέδρου Νέλσον Μαντέλα το 2002, από την οποία σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν αρκετοί.

«Οι καταδίκες κυμαίνονται από τα 10 ως τα 35 χρόνια κάθειρξης και αυτοί που καταδικάστηκαν σε 35ετή κάθειρξη είναι συνολικά πέντε, μεταξύ των οποίων ο Μάικ ντι Τόιτ», ο εγκέφαλος της οργάνωσης αυτής, η οποία αυτοαποκαλείται «Μπόερμαγκ» (Δύναμη των Μπόερς), διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας Σιντούπε Σιμάσικου.

Οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση αυτή ήταν συνολικά 20 και μεταξύ αυτών βρίσκονταν πανεπιστημιακοί, ένας γιατρός, γαιοκτήμονες και στρατιωτικοί εν αποστρατεία. Και οι 20 είχαν καταδικαστεί πέρυσι για εσχάτη προδοσία, ενώ ορισμένοι από αυτούς είχαν κριθεί ένοχοι και για άλλα εγκλήματα, μεταξύ των οποίων η ανθρωποκτονία.

«Είχαν ως στόχο να ανατρέψουν την κυβέρνηση με μη συνταγματικά μέσα μεταξύ των οποίων η βία», σημείωσε ο δικαστής Έμπεν Γιόρντααν προτού εκδώσει την ετυμηγορία του.

«Είχαν σχεδιάσει μια βίαιη επίθεση κατά μαύρων, η οποία θα πυροδοτούσε σίγουρα κι άλλες επιθέσεις σε αντίποινα κατά των λευκών», διευκρίνισε ο Σιμάσικου κατά την διήμερη ακροαματική διαδικασία.

Εννέα κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς με την προφυλάκισή τους είχαν ήδη εκτίσει την 10ετή ποινή κάθειρξης που τους επιβλήθηκε. Τα πέντε ηγετικά στελέχη της οργάνωσης στα οποία επιβλήθηκε η 35ετής κάθειρξη «διώκονταν για εσχάτη προδοσία, ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας και συνωμοσία με στόχο τη δολοφονία του Νέλσον Μαντέλα», διευκρίνισε ο Σιμάσικου.

Μια βόμβα είχε τοποθετηθεί στο Σοβέτο κατά μήκος του δρόμου που θα ακολουθούσε ο τιμηθείς με Νόμπελ Ειρήνης και ήρωας του αγώνα κατά του απαρτχάιντ για να μεταβεί σε ένα σχολείο στο βόρειο τμήμα της χώρας. Από την έκρηξη της βόμβας αυτής έχασε τη ζωή της μια κάτοικος της περιοχής ενώ ο Μαντέλα δεν επλήγη από την επίθεση καθώς τελικά μετέβη εκεί με ελικόπτερο.

«Δεν κατάφεραν να τον πετύχουν (τον Μαντέλα). Έφτασε πολύ κοντά στον θάνατο», υπογράμμισε ο ανακριτής Τόιλ Βρόιγκντενμπουργκ κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.