Ο φόρος αυτός, ο οποίος ονομάστηκε «οικολογικός φόρος», θα πρέπει να «διορθωθεί» και «για να καταλήξουμε εκεί, δεν υπάρχει άλλο μέσο από τον διάλογο», σημείωσε ο Ερό, μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις που έγιναν αυτό το Σαββατοκύριακο στη Βρετάνη, στη δυτική Γαλλία, κατά του φόρου αυτού, οδηγώντας σε αυτό το πισωγύρισμα στις φορολογικές πολιτικές της σοσιαλιστικής κυβέρνησης.

"Αποφάσισα να αναστείλω την εφαρμογή του 'οικολογικού φόρου' για να μας δώσω τον χρόνο που χρειαζόμαστε για έναν εθνικό και περιφερειακό διάλογο», σημείωσε ο Ερό έπειτα από συνάντηση που είχε με βουλευτές, συνδικαλιστές, διευθυντές αγροκτημάτων και εργοδότες από τη Βρετάνη, η οποία έχει πληγεί από το κλείσιμο κάποιων εργοστασίων της βιομηχανίας τροφίμων.

"Η αναστολή αυτή δεν σημαίνει κατάργηση», πρόσθεσε ωστόσο ο Ερό, επισημαίνοντας ότι ο φόρος αυτός, η επιβολή του οποίου έχει αναβληθεί αρκετές φορές, είχε υιοθετηθεί από την προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση.

Αυτός ο «οικολογικός φόρος» που θα επιβαλλόταν στα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων προκάλεσε την οργή των κατοίκων της Βρετάνης, οι οποίοι συγκρούστηκαν βίαια με τις δυνάμεις της τάξης το Σαββατοκύριακο και προειδοποίησαν ότι θα διαδηλώσουν εκ νέου το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Η κυβέρνηση του Ολάντ, η δημοτικότητα της οποίας έχει μειωθεί σε επίπεδα ρεκόρ μερικούς μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, υποχώρησε εξάλλου το περασμένο Σαββατοκύριακο όσον αφορά τα σχέδιά της να αυξήσει την φορολογία σε ορισμένα προϊόντα αποταμιεύσεων.