Στο διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας μπορεί να γίνει νύξη στο ζήτημα του καθεστώτος του Κοσόβου, αλλά δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές, δήλωσε ο Τόμας Κάντριμαν, εκπρόσωπος των ΗΠΑ στις συνομιλίες, που αρχίζουν σήμερα στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον αναμένει πνεύμα συνεργασίας σε πρακτικά, μη πολιτικά ζητήματα.

Ο κ. Κάντριμαν τόνισε ότι κάθε πλευρά στο διάλογο μπορεί να θέσει οποιοδήποτε θέμα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), η οποία μεσολαβεί στις διαπραγματεύσεις, μπορεί να κατευθύνει την ημερήσια διάταξη εκεί όπου μπορεί να υπάρξει πρακτική πρόοδος.

Καμία πλευρά δεν πρέπει να θεωρεί ότι στις συνομιλίες μπορεί να αγωνιστεί με θέρμη για τις θέσεις της, επειδή έτσι θα έχανε το σκοπό του διαλόγου, είπε ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στο διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας.

Το καθεστώς του Κοσόβου δεν πρόκειται και δεν μπορεί να αλλάξει στο διάλογο, είπε και πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει πως το ζήτημα του καθεστώτος δεν θα εξεταστεί.

Στα πρακτικά θέματα θα γίνει νύξη και στην αποσαφήνιση του καθεστώτος. Γι' αυτό μπορεί να διεξαχθεί συζήτηση, αλλά δεν θα επέλθει αλλαγή, είπε ο κ. Κάντριμαν, τονίζοντας πως για τις ΗΠΑ το ζήτημα του καθεστώτος έχει αποφασιστεί.

Ο κ. Κάντριμαν, ο οποίος είναι αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη και την Ευρασία, στις συνομιλίες στις Βρυξέλλες θα εκπροσωπήσει την αμερικανική κυβέρνηση, ως καλεσμένος έπειτα από πρόσκληση της ΕΕ, που έχει το διαμεσολαβητικό ρόλο στο διάλογο.

Ο κ. Κάντριμαν εκτίμησε ότι οι πολιτικοί και τα ΜΜΕ στη Σερβία και στο Κόσοβο μεγαλοποιούν τη σημασία του διαλόγου, τονίζοντας ότι πρόκειται για διάλογο, όχι για διαπραγματεύσεις.

Εξηγώντας το ρόλο των ΗΠΑ στο διάλογο, είπε ότι «θα συζητάει με τις δύο πλευρές για την εξεύρεση συγκεκριμένων λύσεων» και κληθείς να εκτιμήσει ποια θα είναι η διάρκεια των συνομιλιών, απάντησε ότι θα διαρκέσουν, αν οι δύο πλευρές επιδείξουν πολιτική βούληση να επιλύσουν δύσκολα ζητήματα και να βρουν λύσεις, και πρόσθεσε ότι αναμένει ο διάλογος να έχει ως αποτέλεσμα σειρά συμφωνιών σε πρακτικούς τομείς.

«Εμείς θα είμαστε στη διάθεση των δύο πλευρών για να τις βοηθήσουμε να βρουν δημιουργικές λύσεις για το πρόβλημα. Αλλά είμαστε εκεί, με πρόσκληση της ΕΕ, και σεβόμαστε το ρόλο της» υπογράμμισε.